Teroristički napad u Barseloni, kombi uleteo među pešake – 13 mrtvih, 100 povređenih

Napadač se kombijem zaleteo u grupu ljudi u jednoj od centralnih ulica Barselone koja je popularna među turistima. Život je izgubilo najmanje 13 osoba a povređeno je oko 100. Mnogi su zadobili teške povrede. Policija napad tretira kao teroristički. Vozač pobegao sa lica mesta. U policiji kažu da su dve osobe uhapšene ali nijedna od njih nije vozač kamiona. Džihadisti Islamske države preuzeli odgovornost za napad.

23.50 – Policija je napad kombijem dovela u vezu sa eksplozijom od juče u obalskom gradu Alkanaru koji se nalazi na oko 200 kilometara od Barselone. U eksploziji je poginula jedna osoba.

23.00 – Katalonski zvaničnici na konferenciji za novinare saopštili da je broj povređenih oko 100 i da bi broj mrtvih mogao da poraste. Policija navela da nijedna od dve uhapšene osobe nije vozač kamiona.

22.35 – Proglašena tri dana žalosti u Kataloniji. Takođe, svi mečevi fudbalskog prvenstva Španije koji se igraju predstojećeg vikenda počeće minutom ćutanja.

21.55 – Iz ambasade Srbije u Španiji rečeno je RTS-u da su diplomatski predstavnici angažovani na prikupljanju podataka i da im se do sada niko nije obratio da prijavi eventualni nestanak naših državljana. Španske civilne vlasti, za sada, nemaju spisak žrtava. 

21.30 – Islamska država preuzela je odgovornost za napad, prenosi agencija Amak. U međuvremenu policija saopštila da su uhapšene dve osobe a da je hospitalizovano 80 ljudi. Jedan vozač je ranije danas naleteo na dva policajca, a prema nekim izveštajima on je ubijen.

21.00 – Osoba osumnjičena za napad u Barseloni ubijena u razmeni vatre s policijom, javljaju španski mediji, prenosi Bi-Bi-Si

20.30 – Poginulo 13 osoba a povređeno je najmanje 50, saopštili su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si. Policija saopštila da u baru blizu napada nema nijednog napadača negirajući prethodne informacije medija da su se naoružani napadači zabarikadirali u tom objektu.

20.00 – Jedna osoba osumnjičena za napad u Barseloni je uhapšena, javljaju lokalni mediji, prenosi AP.

19.45 – Policija identifikovala jednog osumnjičenog kao Drisa Ukabira, javlja Pais.

19.15 – Jedna osoba poginula, a povređene su 32 osobe. Desetoro povređenih u teškom stanju, saopštila policija.

18.55 – Različiti izveštaji o žrtvama. Policija potvrdila da je jedna osoba poginula. AFP-ovi izvori navode da ima najmanje dve žrtve, a lokalni radio Kadena star javlja da ima 13 mrtvih. 

18.47 – Policija saopštila da nije bilo pucnjave između napadača i snaga reda. 

18.25 – Očevici opisuju vozača kombija kao muškarca visokog 1,70 metara, u beloj prugastoj majici.

18.15 – Nakon napada, dva naoružana muškarca zabarikadirala su se u jednom restoranu u Barseloni, javlja Periodiko, a prenosi Tanjug. List navodi da je došlo i do pucnjave u blizini tržnice Le Bokerija, ali nije naveden izvor informacije.

18.00 – Prema još nezvaničnim informacijama, poginule su najmanje dve osobe, javlja RT. Policija saopštava da je reč o terorističkom napadu. 

Rojters prenosi da je vozilo uletelo u grupu od nekoliko desetina ljudi. Incident se dogodio u turističkom delu Barselone, u blizini avenije Las Ramblas.

Nadležne službe su zatražile da se zatvore obližnje železničke i metro stanice. AP prenosi da je beli kombi uleteo u grupu pešaka koji su se nalazili na trotoaru.

Nadležne službe su pozvale građane da izbegavaju mesto incidenta.

Ulica Las Ramblas je jedna od najprometnijih ulica u Barseloni i u njoj obično ima mnogo turista.  

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da će koordinisati napore u cilju jačanja bezbednosti a napad je osudila i španska Kraljevska palata.

Palata je počinioce napada nazvala "ubicama, običnim kriminalcima koji nas neće terorisati", prenosi AP.

"Barselona je cela Španija. Las Ramblas će ponovo biti za sve", navodi se u saopštenju Kraljevske palate objavljenom na Tviteru.

Rahoj je na Tviteru napisao da je krenuo ka Barseloni, prenosi Rojters.

"Maksimalna koordinacija kako bi se napadači uhapsili, bezbednost pojačala i pružila pomoć svima koji su ugroženi", istakao je on.

U odvojenom tvitu, istakao je da "teroristi nikada neće uništiti jedinstven narod koji voli slobodu, a ne varvarizam" i poručio da je cela Španija uz žrtve i njihove porodice. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво