UN osudile rasizam u SAD

Rasizam i ksenofobija moraju se odbaciti u Sjedinjenim Američkim Državama kao i svuda u svetu, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guteres odgovarajući na "političku oluju" koju je prouzrokovao predsednik SAD Donald Tramp komentarom o nasilju u Šarlotsvilu.

Kako navodi Rojters, američki predsednik izazvao je besne reakcije kada je izgledalo da je u svom komentaru izjednačio bele nacionaliste i kontramitingaše po pitanju moralne odgovornosti za izbijanje nereda na mitingu u Šarlotsvilu, podseća AFP.

Guteres je naveo da rasizam, ksenofobija, antisemitizam i islamofobija jesu otrov "našeg društva" i, kako je rekao, od apsolutne je važnosti za sve da se suprotstave tim pojavama svuda i uvek, piše Rojters.

Generalni sekretar UN rekao da se moraju "osuditi sve vrste iracionalizma" koje podrivaju toleranciju i raznovrsnosti "bilo da se to mora uraditi u SAD ili bilo gde u svetu".

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Reks Tilerson, takođe je rekao da ne postoji mesto u javnom diskursu SAD za mržnju i nasilje koje je prikazano u Šarlotsvilu, prenosi Rojters.

"Ne postoji mesto za nasilje i mržnju u našem javnom diskursu i hoću da izrazim našu osudu tih pojava", rekao je Tilerson dan nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp izjavio da su obe strane levih i desnih ekstremista bile nasilne tokom mitinga belih nacionalista u Šarlotsvilu, prenosi Rojters.

Jedna žena je poginula i 19 ljudi je povređeno u Šarlotsvilu u subotu kada je osumnjičeni beli nacionalista kolima udario u grupu kontramitingaša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара