Tenzije na relaciji Vašington–Pjongjang zabrinule ceo svet

Severnokorejska vojska predstavila je plan o raketnom napadu na američku pacifičku teritoriju Guam lideru te zemlje Kim Džong Unu, koji je rekao da će posmatrati delovanje SAD neko vreme pre nego što donese odluku. Plan o napadu uključio je crveni alarm u Beloj kući. Američki predsednik Donald Tramp vratio se sa odmora, a ministar odbrane kaže da bi rat mogao brzo da počne. Kako bi sve moglo da se završi?

Na Korejskom poluostrvu mir između dve Koreje nije zvanično potpisan više od pet decenija. Preti li novi rat? Pjongjang poručuje Vašingtonu – baza Guam više nije bezbedna. Iz Bele kuće brzi odgovor: "Prešli ste crvenu liniju – spremite se za bes i vatru". I pre objavljivanja plana raketnog napada, jasna je poruka američke vojske.

"Sjedinjene Američke Države su spremne da koriste sve vojne kapacitete kako bi branile sebe i saveznike od severnokorejske provokacije. I dalje ulažemo napore da onemogućimo režim Kim Džong Una da razvije nuklearni program", kaže general Džozef Danford, načelnik Združenog generalštaba američke vojske.

Zbog uzajamnih pretnji raste zabrinutost u celom svetu, ali raste i podrška Trampu unutar zemlje.

"Vi imate situaciju dva unutrašnja slaba režima koja sada hoće da se pokažu spolja da bi okupila sve oko sebe i na taj način povećala legitimnost iznutra. U takvoj situaciji postoji mogućnost od rata", smatra Miloš Popović, saradnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Nikad se ne zna, ova retorika jeste vruća i svako je svestan šta bi donelo posezanje za atomskim oružjem, ali u jednom momentu može da se pređe crta", kaže Milan Mišić, spoljnopolitički komentator Politike.

I nije prvi put da Pjongjang prelazi crtu, baš u avgustu. Krajem meseca održavaju se redovne vojne vežbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Čak i da bojeve glave nisu okrenute ka američkoj vojnoj bazi, analitičari ne isključuju drugi scenario.

"Mogućnost je da izvrše konvencionalni napad na Južnu Koreju i taj je najubitačniji zato što je granica Severne i Južne Koreje od Seula udaljena samo 25 kilometara, pa bi tu bilo dosta civilnih žrtava", smatra Milan Mišić.

U Kremlju upozoravaju da je opasnost od oružanog sukoba veoma visoka. Japanci masovno kupuju skloništa za nuklearni rat. Sve oči su uprte u Peking.

"Ima nekih indicija da dve strane pokušavaju posredno da spuste loptu. Vašington mnogo očekuje od Pekinga, predsednika Si Đinpinga, Koreja ekonomski mnogo zavisi od svog partnera Kine, čak 90 odsto izvoza odlazi u Kinu", dodaje Mišić.

"Kina je otvoreno rekla da neće dozvoliti promenu režima u Pjongjangu, otvoreno je izjavila da ako Amerikanci napadnu da će oni uzvratiti, ali takođe je upozorila i svog klijenta Severnu Koreju da ukoliko oni izvrše prvi napad, da ne očekuju nikakvu pomoć od Kine", kaže Miloš Popović.

Dok se o mogućim političkim i vojnim scenarijima samo nagađa, prve udare osetila je berza. Četiri i po milijardi dolara košta Džefa Bezosa, Bila Gejtsa i Marka Zakerberga ono što mnogi nazivaju "samo retorička tenzija".

Radio-stanice na Guamu greškom upozorile na vazdušni napad

Dve radio-stanice na Guamu greškom su emitovale upozorenje za vazdušnu opasnost, a ostrvljani su pomislili da se pretnja Kim Džong Una obistinjuje.

Dve radio-stanice, muzički kanal i hrišćanska mreža, upozorili su slušaoce u 12.25 po lokalnom vremenu na nepreciziranu opasnost u blizini Guama, a upozorenje je trajalo samo 15 minuta, prenosi britanski Gardijan.

Služba unutrašnje bezbednosti saopštila je da je upozorenje na opasnost po civile bilo "ljudska greška".

"Neodobrena proba nije povezana ni sa kakvom opasnošću, pretnjom niti upozorenjem", saopštila je Služba za unutrašnju bezbednost Guama, dodavši da sa radio-stanicama radi na tome da se "ljudska greška više ne ponovi".

Zvaničnici Guama su kasnije izjavili da bi u verodostojnom upozorenju na opasnost bila opisana vrsta pretnje.

Londonski dnevnik napominje da se upozorenja na opasnost po civile retko emituju i da se koriste za upozoravanje civila na neposrednu pretnju, kao što je vojni vazdušni udar ili teroristički napad.

Stanovnici i turisti na Guamu uznemireni su jer je Severna Koreja iznela detaljan plan o ispaljivanju četiri rakete u vode oko ove američke teritorije, na kojoj živi 162.000 ljudi i na kojoj se nalaze dve vojne baze.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара