Slucki: Optužiti SSSR za izbijanje Drugog svetskog rata vrhunac cinizma

Predsednik spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Leonid Slucki ocenio je komentare poljskog ministra spoljnih poslova o krivici Sovjetskog Saveza za izbijanje Drugog svetskog rata kao "krajnji stepen političkog cinizma i istorijske nepismenosti".

Leonid Slucki je rekao novinarima da su "takve akcije i iskazi nečuveni i opasni jer otvoreno ohrabruju revizioniste i duhovne naslednike nacista".

Prema njegovim rečima, poljski ministar Vitold Vaščikovski je "u cilju opravdavanja državne blasfemije i skrnavljenja sećanja sa borce protiv fašizma došao do krajnjeg stepena političkog cinizma i istorijske nepismenosti".

"Optuživanje SSSR za izbijanje Drugog svetskog rata paralelno sa nacističkom Nemačkom - to je još jedan gnusni pokušaj prekrajanja istorije, što je čest greh današnjih poljskih političara", izjavio je Slucki.

Rekao je da "doprinos sovjetskog naroda pobedi nad braon kugom, oslobođenju Evrope, pa samim tim i Poljske, od nje, ne može i ne sme biti predmet sumnje".

"Državna duma je već osudila poljski zakon o spomenicima vojnicima oslobodiocima. Zajedno sa nama je nastupio i izraelski Kneset. Nadam se da će i evropski parlamenti prihvatiti našu poziciju i da neće dozvoliti izrugivanje zajedničkom istorijskom sećanju", dodao je Slucki.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je juče izjavio da je "Sovjetski Savez mnogo doprineo početku Drugog svetskog rata" jer je napao Poljsku malo pošto je to učinila Nemačka.

Izjava Vaščikovskog je bila reakcija na izjavu ruskog ambasadora u Varšavi da spomenici sovjetskim vojnicima u Poljskoj moraju biti očuvani iz zahvalnosti za oslobođenje od fašizma, piše Tas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво