Uhapšeni direktori holandske firme zbog skandala sa jajima

Istražitelji u Holandiji priveli su dve osobe osumnjičene da su nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine, u okviru istrage o zaraženim jajima prodavanim u sedam evropskih zemalja.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je da su dvojica osumnjičenih direktori kompanije koja je navodno koristila fipronil na farmama živine.

Iako nema izveštaja da se neko razboleo, tužioci su rekli da ima dokaza da je javno zdravlje ugroženo "primenom biocida fipronil u kokošinjcima".

Osumnjičeni su privedeni u toku serije pretresa u Holandiji i Belgiji.

Nekoliko pretresa sprovedeno je u Belgiji i Holandiji u sklopu istrage o jajima zaraženim insekticidom, saopštila su tužilaštva te dve zemlje.

Milioni jaja povučeni su ovih dana iz prodavnica u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj.

Evropska unija saopštila je da su jaja zaražena insekticidom prodavana u sedam zemalja.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za lečenje životinja koje se koriste za ishranu.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je fipronil u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара