Obeležene 72 godine od atomskog napada na Nagasaki

Japan je obeležio 72. godišnjicu nuklearnog napada američke vojske na Nagasaki čiji gradonačelnik Tomihisa Taue je upozorio da raste bojazan od novog atomskog napada.

"Jak osećaj strepnje širi se svetom da bi u ne tako dalekoj budućnosti ovo oružje moglo ponovo da bude upotrebljeno", rekao je Taue na komemoraciji u Parku mira.

Ceremonija, kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi, počela je minutom ćutanja tačno u 11.02 po lokalnom vremenu kada se napad dogodio, nakon čega se začulo zvono mira.

"Nuklearna pretnja neće prestati sve dok zemlje budu tvrdile da je nuklearno oružje ključno za njihovu nacionalnu bezbednost", rekao je Taue, prenosi AP. 

On je apelovao na nuklearne sile da napuste takvo oružje i kritikovao japansku vladu zbog toga što ne učestvuje u globalnim nastojanjima da se nuklearno oružje zabrani.

Odsustvo Japana iz diplomatskih pregovora o sporazumu UN o zabrani nuklearnog oružja je, kako je rekao, neshvatljivo za one koji žive u gradovima koji su pretrpeli atomsko bombardovanje.

Japan je jedina zemlja koja je pretrpela dva atomska napada. 

U napadu na Nagasaki poginulo je 70.000 ljudi, a tri dana ranije, 6. avgusta 1945. godine američki napad na Hirošimu odneo je 140.000 života.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво