Skandal sa zagađenim jajima trese Evropsku uniju

Brisel je potvrdio alarmantnu vest – da su jaja iz Holandije zaražena insekticidom "fipronil" – osim u Belgiji i Nemačkoj, prodavana u još četiri zemlje, znatno više nego što se mislilo. Milioni jaja u zemljama Unije povučena su iz prodaje. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je "fipronil", u većoj količini – toksičan za ljude. Zasebne istrage o neispravnim namirnicama otvorile su Belgija, Holandija i Nemačka.

Još krajem jula holandski supermarketi masovno su sa svojih polica povukli hemijski zagađena jaja, uz milionske gubitke. U njima je pronađena visoka koncentracija "fipronila", insekticida zabranjenog za lečenje životinja koje služe za ishranu zbog štetnih posledica po ljudsko zdravlje. Vlasti Belgije su još u junu započele istragu, a afera je pogodila i Nemačku, koja uvozi holandska jaja, pa je stopirala njihovu prodaju.

Nejasno je zašto je ta zemlja čekala mesec dana da Evropskoj komisiji to signalizira.

"Belgija, a zatim i Nemačka su, putem evropskog sistema - upozorile druge zemlje da su zagađena jaja možda izvezena kod njih. Sada je na Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji da urade provere", rekla je portparolka Evropske komisije Ana Kaisa Itkonen.

Reagovali su nemački zvaničnici. "Moj želudac nije istražni autoritet, ali mi instinktivno govori da sve moramo detaljno da ispitamo. Dakle, čitava Evropa mora da se proveri, šta god bilo u pozadini ovog skandala. Situacija je uglavnom pod kontrolom, ali sada moramo da proveravamo i druge proizvode: paste, majoneze, sve što sadrži jaja", navodi Kristijan Šmit, ministar poljoprivrede Nemačke.

Nemačka, čiji supermarketi uvoze holandska i belgijska jaja – pokrenula je sopstvenu istragu. Detaljno se proveravaju paste, majonezi...

"Kontaminacija miliona jaja je kriminal. Naš krizni centar povezao se sa Belgijom i Holandijom, pa će nemački građani odmah biti obavešteni", rekao je Šmit.

Kako je došlo do zagađenja? Politiko objašnjava da su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć firme "Čikfrend" – specijalizovane za iskorenjivanje parazita koji napada živinu. Za te potrebe preduzeće je koristilo proizvod koji sadrži "fipronil" – organsko jedinjenje iz veterinarskih preparata protiv buva, grinja i krpelja.

"'Fipronil' je otrov koji pogađa nervni sistem insekata. Takođe je jak i za ljude: čovek može da oseti vrtoglavicu, da povraća, ali je smrtni ishod veoma redak i podrazumeva da ste konzumirali 'fipronil' u velikim dozama, od oko pola grama. A u jednom jajetu je sadržano i do 100.000 puta manje", objašnjava toksikolog u Briselu Alfred Bernard.

Sada Švedska, Švajcarska, Francuska i Velika Britanija takođe treba da urade provere, a zvaničnici tvrde da se svim jajima može ući u trag. Svetska zdravstvena organizacija ocenjuje da je "fipronil" u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се