Tilerson: Svet je ujedinjen u nameri da razoruža Severnu Koreju

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da se uvedu sankcije Severnoj Koreji pokazalo da su svetske sile ujedinjene u naprima da denuklearizuju korejsko poluostrvo.

Govoreći na bezbednosnom forumu u Manili, Tilerson je rekao da režim Kim Džong Una mora da obustavi raketne probe ukoliko želi da razgovara sa SAD o rešavanju spora, preneo je AFP.

Američki državni sekretar Reks Tilerson odbacio je mogućnost brzog povrtaka na dijalog sa Severnom Korejom i dodao da nove sankcije Ujedinjenih nacija pokazuju da svet više nema strpljenja sa nuklearnim ambicijama Pjongjanga.

Tilerson je, obraćajućji se novinarima na bezbednosnom forumu u prestonici Filipina Manili, rekao da Vašington razmišlja o razgovorima samo ukoliko Pjongjang obustavi svoje raketne programe, što Severna Koreja nema nameru da uradi, preneo je AFP.

"Najbolji signal koji bi Severna Koreja mogla da pošalje da je spremna za razgovore, jeste da obustavi raketne probe", rekao je Tilerson.

Međutim, nije isključio mogućnost da u određenom trenutku američki izaslanik sedne za sto sa predstavnicima Pjongjanga kako eskalacija tenzija ne bi prerasla u ratnu pretnju.

Tilerson je juče u Manili imao odvojene razgovore sa ministrom inostranih poslova Kine Vangom Jiem i ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, koji su, kako je rekao, podržali tvrd stav prema Pjongjangu.

Vang je pozvao na nastavak dijaloga sa Severnom Korejom, dok je Tilerson insistirao da Kim Džong-Un prvo mora da zaustavi raketne probe.

"Samo dijalog i pregovori su korektan način da se reši problem korejskog poluostrva", rekao je Vang.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво