Porast broja globalnih hakerskih napada uz traženje otkupa

Broj globalnih hakerskih napada uz traženje otkupa porastao je više od 11 odsto od aprila 2016. do marta 2017. godine, saopštio je Evropol. Evropol je na sajt "No More Ransom" postavio 54 alatke za dešifrovanje, koje je obezbedilo devet partnera.

Evropol je saopštio i da su specijalne metode, koje su razvili sa partnerima, pomogle da se dešifruje oko 28.000 napadnutih računara.

"Broj takvih napada je skočio od 2012. godine, a kriminalce privlači obećanje o profitu", navodi se u saopštenju Evropske policijske službe, prenosi AFP.

Prema izveštaju stručnjaka za sajber bezbednost iz kompanije "Kasperski lab", ukupan broj korisnika kojima je upućen zahtev za otkup od aprila 2016. do marta 2017. porastao je za 11,4 odsto u poređenju sa prethodnih 12 meseci, i to sa 2.315.931 na 2.581.026 korisnika širom sveta.

Evropol i "Kasperski" udružili su snage sa holandskom policijom i drugim partnerima pre godinu dana uspostavivši inicijativu "Okončati otkupe", samo par meseci pre nekoliko značajnih sajber napada.

U maju je napad virusom "vonakraj" (WannaCry) pogodio više od 300.000 računara u poslovnim krugovima širom 150 zemalja u prvih par dana, podseća Evropol.

Takvi napadi, uz korišćenje tipa virusa koji šifruje dokumenta u zaraženom računaru i traženje novca da bi se ona dešifrovala, oštetio je "ključnu infrastrukturu i preduzeća", navodi Evropol.

Potom su prošlog meseca slični napadi pogodili Evropu i Severnu Ameriku, a ispostavilo se da je reč o novijoj verziji virusa "Petja".

Evropol je sada na sajt "Okončati otkupe" (No More Ransom) postavio 54 alatke za dešifrovanje, koje je obezbedilo devet partnera.

Te alatke, kako se navodi, pomogle su da se dešifruje više od 28.000 kompjutera, čime su sajber kriminalci ostali uskraćeni za oko osam miliona evra otkupa.

Inicijativi "Okončati otkupe" pridružilo se više od 100 partnera, a taj sajt je sada dostupan na 26 jezika.

Evropol je ponovio upozorenje da bezbednosni sistemi na svim kompjuterskim sistemima moraju biti apdejtovani.

"Ako neko i postane žrtva, važno je da ne plati otkup", ističe Evropol, apelujući na žrtve takvih napada da pozovu policiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво