Lokalizovana većina požara na jugoistoku Francuske

Požari koji su u ponedeljak zahvatili jugoistok Francuske i region Korzike, uništivši više od 3.000 hektara vegatacije, oko podneva su većinom lokalizovani, osim u regionu Vara, nedaleko od Sen Tropea, javljaju francuski mediji.

U mestu Kroa Valmer, kod Sen Tropea, požar je velikih razmera i teško ga je savladati, rekao je predsednik opštine Provansa-Alpi-Azurna obala Stefan Bujon za Erop 1.

Prema njegovim rečima, gašenje požara u toj oblasti je veoma komplikovano jer na obali ima mnogo šume, ta zona je nepristupačna, dok se u okolini nalazi veliki broj kuća.

Var će, kako je upozorio, danas biti najkomplikovana oblast, uz jake vetrove za koje meteorolozi ne planiraju da će oslabiti.

Prilikom gašenja požara juče i danas na jugoistoku Francuske povređeno je 15 policajaca i četiri vatrogasca, prenosi "Figaro".

Da bi savladala vatrenu stihiju, čiji je uzrok nepoznat, Francuska je zatražila dva "kanadera" u okviru evropske pomoći.

Ukoliko odgovor, koji se očekuje u narednim satima, bude pozitivan, ta dva aviona bi mogla da intervenišu već večeras, rekao je generalni direktor francuske Službe civilne zaštite Žak Vitkovski.

U regionu Korzike, gde je požar velikih razmera "progutao" 1.800 hektara šume od ponedeljka južno od Bastije, jutros je konstatovano nekoliko novih požara, u prilično nepristupačnim zonama.

Protekle noći stotinak osoba je tamo evakuisano, a žrtava nema.

Inače, vetrovi koji duvaju brzinom od 140 kilometara na čas znatno su ubrzali širenje plamena.

Juče po podne je u Karosu, nadomak Nice, desetak kuća evakuisano zbog požara, koji je tamo uništio 90 hektara, a danas je lokalizovan. Ipak, 400 vatrogasaca i dalje je na terenu, kao i tri helikoptera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи