Dodatna sredstva za ratove

Američki Kongres prihvatio zakon kojim se za finansiranje ratova u Iraku i Avganistanu namenjuju dodatne 162 milijarde dolara.

Zakon, koji je dobio odobrenje Senata sa 92 glasova za i šest protiv, predviđa i mogućnost i određenih beneficija za veterane ratova koji žele da se dalje obrazuju, kao i isplatu naknade za nezaposlene za 13 meseci.

Nacrt tog zakona je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Kongresa, podsetile su agencije, navodeći da bi predsednik Džordž Buš mogao da ga potpiše najranije sledeće sedmice.

Zakon predstavlja kompromisno rešenje između demokratske većine i republikanaca američkog predsednika, koji su se protivili bilo kakvim novim izdacima van onih predviđenih za rat.

Procenjuje se, ipak, da ovaj zakon predstavlja Bušovu pobedu pošto se u zakonu nigde ne spominje rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka, čemu se Buš žeštoko protivi.

Zakonom se, takođe, zabranjuje izgradnja stalnih američkih vojnih baza u Iraku, a od vlade u Bagdadu se zahteva da uloži podjednak iznos sredstava za izgradnju zemlje sa pomoći koju uloži Vašington.

Sredstva, koje je Kongres najnovim zakonom odobrio za vođenje rata u Iraku, koji traje od marta 2003. godine, popeće se na više od 650 milijardi dolara, a za operacije u Avganistanu, koje su pokrenute 2001. godine, na skoro 200 milijardi dolara.

Zakonom je predviđena i pomoć od 2,7 milijardi dolara za poplavljeno područje američkog Srednjeg Zapada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се