Pentagon: Američki pilot izbegao sudar s kineskim lovcem

Pilot izviđačkog aviona EP-3 američke mornarice morao je da preduzme akciju da izbegne mogući sudar sa kineskim lovcem kod Korejskog poluostrva, rekao je portparol Pentagona.

Kapetan ratne mornarice Džef Dejvis rekao je da su dva kineska lovca J-10 presrela američki avion u nedelju u međunarodnom vazdušnom prostoru između Istočnog kineskog mora i Žutog mora, u oblasti, kako je rekao, zapadno od Korejskog poluostrva.

Dejvis je rekao da se jedan od kineskih aviona približio velikom brzinom dolazeći ispod američkog aviona, zatim je usporio i pristao što je navelo pilota letelice EP-3 da preduzme "evazivnu akciju". On je nazvao delovanje kineskog pilota "nebezbednim".

"Ovo nije karakteristično za normalno bezbedno ponašanje koje vidimo od kineske vojske", rekao je Dejvis i dodao da se redovno događaju presretanja aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru i da se većina njih odvija na bezbedan način, kao i da je ovaj slučaj bio "izuzetak a ne norma".

Potporučnik Mat Najt, portparol za amečku Pacifičku flotu na Havajima rekao je da je američki avion bio na rutinskoj misiji.

On je rekao da se još ispituje incident i da su u kontaktu s Kinom preko odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи