FARK od 1. septembra postaje stranka

Pobunjenici iz kolumbijskog levičarskog pokreta FARK najavili su da će od 1. septembra delovati kao politička partija, jer prelaze na građanske aktivnosti u okviru istorijskog mirovnog sporazuma.

"Javno ćemo osnovati stranku 1. septembra na Trgu Bolivar u Bogoti", rekao je gerilski komandant Karlos Antonio Losada za AFP nakon konferencije za novinare.

FARK je, inače, pre skoro mesec dana okončao svoje razoružanje, podseća francuska agencija.

"Sklopili smo mir da bismo učestvovali u politici", rekao je glavni pregovarač te grupe Ivan Markes.

Sporazumom koji su gerilci potpisali sa vladom Huana Manuela Santosa, posle četiri godine pregovora, okončan je sukob koji je trajao 53 godine. Oko 7.000 boraca FARKA predalo je oružje pod nadzorom UN.

Ime i program nove partije će biti odlučeni na kongresu FARKA u avgustu, malo pre zakazane posete pape Franje Kolumbiji. Poseta se dešava u čast mira i pomirenja u zemlji.

Kolumbijska vlada od februara u Ekvadoru vodi pregovore sa Armijom nacionalnog oslobođenja (ELN), poslednjom još uvek aktivnom pobunjeničkom grupom u Kolumbiji.

Tokom više od pola veka, u kompleksni oružani sukob u Kolumbiji uključeno je bilo oko 30 gerilskih grupa, ekstremno desnih paravojski koje su zvanično raspuštene 2006, i snage reda. U sukobima je stradalo najmanje 260.000 ljudi, nestalo više od 60.000 a više od sedam miliona je raseljeno. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво