Preokret u Poljskoj, Duda stavio veto na promene u pravosuđu

Poljski predsednik Andžej Duda je saopštio da je stavio veto na dva od tri zakona kojima je trebalo da se "reformiše pravosudni sistem" te zemlje.

Promene u pravosuđu jesu potrebne, smatra Andžej Duda koji, međutim, ističe da se ne slaže sa time da generalni tužilac, istovremeno ministar pravde, dobije pojačana prava u izboru sudija i rada sudova. 

"Poljskoj je veoma potrebna reforma pravosuđa ali mudra reforma koja će pojačati osećanje da postoji pravda", rekao je predsednik Duda.

Upozorio je da je obavio vrlo široke konsultacije sa nizom stručnjaka i pravnika oko te reforme koju su po hitnom postupku bez javne rasprave, uprkos otporu opozicije i demonstracijama desetina hiljada Poljaka širom zemlje, progurali vladajući konzervativci.

"Žalim što mi Zakon o Vrhovnom sudu nije predstavljen u fazi predloga, zato je odluka sledeća: stavljam veto na Zakon o Vrhovnom sudu i istovremeno na Zakon o Nacionalnom sudijskom savetu", rekao je Duda. 

Već deveti dan ne jenjavaju burni protesti desetina hiljada Poljaka u višr od 80 gradova širom zemlje i ispred poljskih ambasada u 20 gradova Evrope kada svako veče mase izlaze pred sudove sa zapaljenim svećama u rukama da zahtevaju od predsednika Dude da stavi veto na tri zakona pravosudne reforme uz skandiranje "slobodni sudovi", "tri uta veto" i "budi muško, stavi veto". 

Ti zakoni reorganizuju rad opštih sudova, uvode politička nominovanja u Nacionalni sudijski savet koji su do sada birale same sudije a koji nadzire nezavisnost sudova od političara i raspuštaju Vrhovni sud da bi nove sudije izabrao ministar pravde.

Veto šefa države znači da će o ta dva ključna zakona koji su izazvali najviše protesta morati ponovo da raspravlja parlament i da pokuša kvalifikovanom većinom od tri petine poslanika, koliko vladajuća stranka ne može da okupi, da pokuša da veto nadglasa.  

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski optužio je desetine hiljada Poljaka koji širom zemlje već deveti dan protestuju za nezavisne sudove i zahtevaju da predsednik Andžej Duda stavi veto na ekspresno proguranu reformu pravosuđa da su im slobodni sudovi samo izgovor a u stvari hoće da sruše vladu.  

Poljski zlot je nakon saopštavanja odluke odmah porastao u odnosu na evro.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи