Maduro: Izbori za novu skupštinu idućeg vikenda

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je, prkoseći pritisku izvan zemlje i u zemlji, da će idućeg vikenda biti održani izbori za spornu novu Ustavotvornu skupštinu, za koje njegovi protivnici upozoravaju da će učvrstiti diktaturu.

"Imperijalno desno krilo veruje da može da izdaje naloge Venecueli, ali ovde jedino narod može da izdaje naloge", rekao je Nikolas Maduro, prenosi Rojters, uz napomenu da Maduro pod tim podrazumeva pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti ekonomske sankcije Venecueli ako izbori ne budu otkazani.

U ovo vreme iduće nedelje, istakao je Maduro u nedelju na venecuealanskoj televiziji, "Venecuelanci će glasati za Ustavotvornu skupštinu".

Venecuelanska opozicija protestuje na ulicama od aprila protiv nepopularnog Madura koga optužuje da toj zemlji, članici OPEK-a, uništava ekonomiju i ruši demokratiju.

Opozicija bojkotuje glasanje za Ustavotvornu skupštinu, koje smatra farsom jer, tvrde, svrha toga je da se izmeni ustav i obezbedi većina za vladu koja nema dovoljnu podršku naroda.

Umesto toga, opozicija traži slobodne izbore uključujući i izbore za novog predsednika.

Opozicioni lideri planiraju celonedeljne proteste, u okviru kojih i dvodnevni nacionalni štrajk u sredu i četvrtak, u pokušaju da prisile Madura da odustane od izbora, dok on tvrdi da "teroristi koje rade za Vašington" pokušavaju da kontrolišu venecuelansku naftu.

Protivljenje formiranju Ustavotvorne skupštine izrazile su i EU i glavne latinoameričke zemlje, napominje britanska agencija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи