U Zimbabveu počeo drugi krug izbora

Građani Zimbabvea započeli glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora iako je Robert Mugabe jedini kandidat. Svet oštro reaguje.

Glasanje je počelo jutros nešto posle pet časova ali je odziv birača, za razliku od martovskih izbora slab, naročito u prestonici Harareu.

Iako je opozicioni kandidat Morgan Cvangiraj pobedio Mugabea u prvom krugu predsedničkih izbora u martu, prošle nedelje se povukao iz drugog izbornog kruga zbog nasilja nad pripadnicima njegovog Pokreta za demokratske promene.

Glasanje je naišlo na široku osudu, a Komitet za bezbednost Razvojne zajednice Južne Afrike pozvao je na odlaganje izbora, naglasivši da bi izbor Mugabea kao jedinog kandidata bio nelegitiman.

Američka državna sekretara Kondoliza Rajs upozorila je Mugabea da ne proglašava pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora jer ishod tih izbora neće biti prihvatljiv i legalan bez opozicionog kandidata Morgana Cvangiraja.

SAD će se konsultovati sa članicama Saveta bezbednosti UN o narednim koracima koje treba preduzeti posle današnjeg drugog kruga predsedničkih izbora u Zimbabveu.

Mugabe, koji je na vlasti u Zimbabveu 28 godina, odbacio je zahteve međunarodne zajednice da odloži izbore.

"Čak i danas oni traže da odložim izbore. Kakva je to glupost", rekao je juče Mugabe, tokom poslednjeg govora u izbornoj kampanji.

Mugabe je takođe zabranio posmatračima iz zapadnih zemalja koje su kritikovale njegovu vladu da prisustvuju izborima, kao i ulazak u zemlju stotinama stranih novinara.

Lokalni posmatrači rekli su da su pretrpeli maltretiranja i zastrašivanja od strane vladinih pristalica i da zbog toga neće pratiti današnje izbore.

Zimbabveanske izborne vlasti zaposlile su širom zemlje hiljade ljudi koji će raditi na 8.000 izbornih mesta.

Policija je, takođe, najavila da će pojačati svoje snage kako bi sprečila moguće probleme.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво