Nemačka menja politiku prema Turskoj

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel najavio je da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje nemačkog aktiviste za ljudska prava, a Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Nemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez. Portparol predsednika Turske ocenjuje Gabrijelovo upozorenje kao "nesrećno".

Ovi novi koraci dogovoreni su sa kancelarkom Angelom Merkel, rekao je šef nemačke diplomatije.

Gabrijel je rekao da će Nemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske i naglasio da Berlin više ne može da bude garant nemačkih korporativnih investicija u Turskoj, prenosi Rojters.

"Potrebno je da naša politika prema Turskoj ide u novom pravcu, ne možemo da nastavimo kao dosad. Moramo da budemo jasniji nego dosad kako bi odgovorni u Ankari razumeli da takva politika nije bez posledica", rekao je Gabrijel.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje državljane da budu oprezniji kada putuju u Tursku.

"Ljudi koji putuju u Tursku iz privatnih ili poslovnih razloga mole se da budu na većem oprezu i treba da se jave nemačkim konzulatima i ambasadi čak i za kraće posete", navedeno je u saopštenju, u preporuci građanima.

I pored upozorenja nemačke vlade svojim građanima da budu na oprezu ako putuju u Tursku, za sada o bojkotu turske obale od strane nemačkih turista - nema ni govora.

"Ta preporuka se verovatno odnosi na Nemce koji borave u velikim gradovima, a ne u letovalištima. Ipak ćemo poleteti za Tursku sada", kaže nemački turista uoči odlska na letovanje u Tursku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra neophodnom i neizbežnom seriju mera protiv Turske, koje je najavio Zigmar Gabrijel. 

Turske vlasti uhapsile su ove nedelje nekoliko aktivista za ljudska prava, među kojima i nemačkog državljanina Petera Štojdnera.

Turska kritikuje upozorenje

Portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin ocenio je kao "nesrećno" današnje upozorenje nemačkog ministra spoljnih poslova.

Kalin je rekao da je izjava Zigmara Gabrijela "unutrašnjepolitička" i usmerena na pridobijanje glasova na predstojećim izborima. On je pozvao nemačke političare da se ponašaju racionalnije.

"Oni koji su videli da im neprijateljstvo prema našem predsedniku (Erdoganu) pomaže u pridobijanju glasova su se zakačili za to", ukazao je Kalin.

Turski zvaničnik je takođe osudio Gabrijelovu sugestiju da se investicije nemačkih kompanija u Tursku više ne mogu garantovati.

"Snažno osuđujemo izjavu da nemački državljani koji putuju u Tursku nisu bezbedni, kao i da nemačke kompanije u Turskoj oklevaju i imaju problema. To nije slučaj", naveo je Kalin.

On je apelovao na Nemačku da poštuje odluke turskih pravosudnih organa, navodeći da aktivisti za zaštitu ljudskih prava, uključujući i uhapšenog nemačkog aktivistu Petera Štojdnera, nisu obični posetioci.

"Na osnovu onoga što je tužilaštvo ustanovilo, oni su povezani da nezakontim i sumnjivim aktivnostima", naveo je portparol turskog predsednika.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske ocenilo je poteze nemačkih vlasti kao "ucenu i pretnje", poručujući da neće činiti nikakve ustupke kada se radi o nezavisnosti pravosuđa, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da dve zemlje prolaze kroz "krizu poverenja" uz ocenu da Berlin prema Ankari primenjuje "duple standarde".

"Naši odnosi se neće zasnivati na uceni i pretnjama, već na međunarodno prihvaćenim normama i principima", zaključuje se u saopštenju.

Nemački mediji navode da Erdoganov režim nemačke državljane uzima kao taoce, koje bi pustio ako Ankari budu izručeni turski oficiri, osumnjičeni za učešće u puču, koji su dobili azil u Nemačkoj. Cena zaoštravanja ekonomskih odnosa Nemačke i Turske neće biti mala, jer oko deset odsto turskog izvoza odlazi na nemačko tržište – što je roba u vrednosti od 14 milijardi evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи