Netanjahu: Apsolutno ludi politički zahtevi EU

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, na sastanku iza zatvorenih vrata sa liderima zemalja istočne i centralne Evrope u Budimpešti, rekao da su politički zahtevi koje EU upućuje Izraelu "apsolutno ludi".

"Evropska unija je jedina asocijacija zemalja na svetu koja uslovljava odnose s Izraelom... u svakoj oblasti političkim uslovima. To je ludo, to je apsolutno ludo", čuje se na snimku Netanjahuovog obraćanja koji je preslušao novinar AFP.

Agencija podseća da je Brisel u više navrata osudio Izrael zbog gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i suzbijanja organizacija civilnog društva koje kritikuju izraelsku vladu.

Netanjahu, koji danas završava trodnevnu posetu mađarskoj prestonici, naveo je Kinu, Rusiju i Indiju kao primer zemalja koje posluju s "inovativnim divom Izraelom" i "ne haju za politička pitanja".

"Evropa treba da odluči da li želi da živi i napreduje ili želi da se skvrči i nestane", rekao je Netanjahu premijerima zemalja Višegradske grupe, koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka Republika.

AFP navodi da posmatrači ocenjuju da Izrael nastoji da uspostavi bliže veze s nacijama u EU koje mogu da mu pomognu u odbrani njegovih interesa u međunarodnim forumima.

"Uz njihovu podršku biće teže za EU da donosi rezolucije koje kritikuju Izrael", navodi stručnjak za Bliski istok Peter Lintl.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво