Mogerini Maduru: Ustavotvorna skupština donela bi nove sukobe

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je predsednika Venecuele Nikolasa Madura da obustavi planove o formiranju skupštine koja bi izmenila Ustav, upozorivši da, u suprotnom, rizikuje dalje sukobe sa svojim političkim protivnicima.

Maduro namerava da 30. jula održi glasanje kako bi se formirala građanska Ustavotvorna skupština koja bi izmenila postojeći ustav, dok protivnici te ideje strahuju da bi parlament time bio skrajnut.

"Sazivanje takve skupštine rizikuje da donese dalju polarizaciju zemlje i još veće sukobe", rekla je Mogerinijeva nakon što su ministri spoljnih poslova EU razgovarali o tom pitanju, prenosi AFP.

Mogerinijeva je ukazala da bi bilo korisno kada bi venecuelanska vlada razmotrila političke poteze u cilju ublažavanja tenzija i stvaranja boljih uslova za dalji rad na mirnom rešenju.

Ona je, takođe, izrazila podršku simboličnom masovnom glasanju opozicije protiv Madurovih planova o izmen ustava, istakavši da je "time pokazana spremnost naroda u Venecueli da za svoje probleme hitno dobije mirno rešenje".

Upitana da li bi EU mogla da razmotri uvođenje sankcija Venecueli ako Maduro ostane pri planu o skupštini, Mogerinijeva je odgovorila da su "sve opcije uvek na stolu za političko razmatranje".

Opozicija smatra da je cilj referenduma planiranog za 30. jul da ustavotvornu skupštinu napuni vladinim pristalicama i Maduru omogući da eliminiše sve prepreke za svoju vlast, te da tako uspostavi sistem u kome bi dominirala njegova Socijalistička partija, navodi AP.

I Vašington podržao nezvanično glasanje u Venecueli

Bela kuća podržala je nezvanični referendum koji je organizovala opozicija u Venecueli, istakavši da je to glasanje "očigledna osuda" vladajućeg režima.

"Čestitamo narodu Venecuele na ogromnoj izlaznosti na jučerašnjem referendumu. Osuđujemo nasilje koje vladine siledžije sprovode nad nedužnim glasačima", rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser, prenosi AFP.

Na glasanje koje je organizovala opozicija u nedelju izašlo je sedam miliona od ukupno 19 miliona venecuelanskih glasača, a velika većina glasala je protiv predsednika Nikolasa Madura i njegovih planova da izmeni ustav zemlje, podseća francuska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара