Počela druga runda pregovora o Bregzitu

Druga runda pregovora EU i Velike Britanije o istupanju te zemlje iz članstva u Uniji počela je danas u Briselu, a dve strane su i dalje daleko od dogovora o pravima građana nakon što Bregzit za manje od dve godine zvanično stupi na snagu.

Mišel Barnije, glavni pregovrač EU sa Velikom Britanijom, kaže da će se sada baviti suštinom pitanja.

"Moramo da razmotrimo i uporedimo pozicije kako bismo postigli dobar napredak. Naše pregovaračke grupe će raditi na pravima građana, finansijskim rešenjima i na drugim pitanjima važnim za razdvajanje", istakao je Barnije.

Dejvid Dejvis, državni sekretar Velike Britanije za Bregzit, objašnjava da postoje četiri kategorije pitanja: prava građana, pitanja finansija, pitanje razdvajanja i Severna Irska, kao posebno pitanje.

"Za nas je izuzetno važno da utvrdimo razlike i pokušamo da ih prevaziđemo. Sada je vreme za posao kako bi pregovori bili uspešni", naveo je Dejvis.

Napredak o pravima građana posle Bregzita je glavno pitanje koje dve strane moraju da reše pre početka pregovora o trgovini i duga koji Velika Britanija mora da plati prilikom izlaska iz Unije, ali i o problemu granica u Irskoj.

London predlaže da građani EU koji su živeli u Velikoj Britaniji najmanje pet godina mogu da nastave da žive i rade u toj zemlji, kao i da imaju pristup socijalnim beneficijama.

Više od tri miliona građana EU moraće individualno da podnese zahtev za ostanak u Velikoj Britaniji, a ostaje nejasno da li takav predlog važi i za građane koji su u Velikoj Britaniji boravili kraće od pet godina, kao ni kakva će prava imati članovi njihovih porodica.

Evropski zvaničnici ocenjuju da britanski predlog nije dovoljno dobar. Evropski parlament je upozorio da će uložiti veto na konačni sporazum o Bregzitu, ako London ne omogući građanima EU da izaberu da li žele da ostanu u toj zemlji posle njenog izlaska iz Unije.

Ovo je prvo pitanje o kojem će se razgovarati tokom četvorodnevnih pregovora u Briselu, a bilo kakav dogovor najverovatnije će se preslikati na preko milion britanskih državljana koji trenutno žive u EU.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je ranije da je predlog koji premijerka Tereza Mej nudi za građane EU "veoma pošten i ozbiljan" i da se radi o "sjajnoj ponudi".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи