Makron: Pregovori sa Putinom omogućili napredak u Siriji

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da su pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Versaju 29. maja pomogli u tome da Rusija i Francuska postignu napredak po pitaju Sirije.

"Saradnja naših specijalnih službi na terenu podignuta je u odnosu na potpuno drugačiji nivo u odnosu na raniji period", rekao je Emanuel Makron u intervjuu za francuski nedeljni list Žurnal di dimanš, prenosi Tas.

Makron je izneo i razlike koje postoje između Francuske i Rusije po sirijskom pitanju.

"Vladimir Putin je saveznik (predsednika Sirije) Bašara al Asada, dok ja zastupam poziciju da ne smatram da je uklanjanje Bašara al Asada sa vlasti obavezan uslov za bilo kakve dalje inicijative u Siriji. Ali, u isto vreme da tragam za onim merama koje bi omogućile obnovu u regionu istovremeno stavljajući tačku na terorizam", rekao je Makron.

"SAD i Francuska su prijatelji, trebali bismo i mi"

Emanuel Makron izjavio je da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da promeni stav o Pariskom klimatskom sporazumu posle njihovih razgovora, a AP ocenjuje da je to bila Makronova "glamurozna ofanziva sa ciljem šarmiranja".

"Naše države su prijatelji, tako da bismo trebali i mi da budemo", rekao je Makron u intervjuu za današnje izdanje francuskih nedeljnih novina Žurnal di dimanš", braneći svoj pristup Trampu.

Kako navodi agencija, nakon napetog rukovanja prilikom njihovog prvog sustreta u maju, Makron je rekao da su dobili "bolju, intimniju spoznaju jedan o drugom" nakon prošlonedeljne Trampove posete.

"Tramp me je slušao. Rekao je da će pokušati da pronađe rešenje u predstojećim mesecima", istakao je Makron govoreći o glavnoj tački njihovog razgovora - Trampovom povlačenju iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Francuski lider je priznao da je cilj bio da se Amerikancima pruži "jača slika Francuske" nakon smrtonosnih islamskih ekstremističkih napada koji su naneli veliku štetu turizmu u toj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара