Život u zemlji "tiranije i sotone", ispovest supruga džihadista

Žene koje su uspele da pobegnu iz “kalifata” ispričale su reporteru "Raša tudeja" potresne priče o životu pod vlašću Islamske države – o rasprostranjenom nasilju, seksualnom ropstvu, niskoj ceni života.

Kadija je došla u Siriju iz Tunisa, kako bi živela u džihadističkom uporištu Raki. Za tri godine svedočila je surovosti Islamske države i nepravdi, ali ne i stvarnoj borbi za život po islamskim zakonima.

"Moj suprug i ja smo napravili ogromnu grešku kada smo otišli tamo. Savetujem vam da ne verujete onima koji kažu da je ID islamska država koja propoveda islam i šerijatsko pravo i živi po učenju proroka Muhameda i Kuranu", rekla je Kadija za RT.

Militanti, kaže, ne tolerišu nikakvu opoziciju, a svako ko im se suprotstavi biva obezglavljen.

"Nisu na pravom putu. Ovo je zemlja tiranije i sotone. Moj muž ih se odrekao i rekao mi da učinim isto", rekla je Kadija i dodala da su pobegli iz Rake trčeći na jug ka gradu El Majadin, odakle su prešli u Tursku.

Pre nego što je pobegla, Kadija je, piše RT, upoznala najmračniju stranu Islamske države.

"Bilo je mnogo zla u mestima gde žive žene. Deca imaju šugu i vaške. Kada se razbole, ne dobijaju tretman u bolnici", priča Kadija.

Ako pomisle da se žene ne ponašaju u skladu sa striktnim pravilima koje su postavili, džihadisti ih zatvaraju u kaznene ustanove nalik na zatvore, gde su pod kontrolom "nastojnica".

"Život tamo je bio mučan", rekla je Kadija prisećajući se priča žena koje su tražile pomoć u porođajnim mukama, a bila im je uskraćena i porađale su se na licu mesta.

Jedna žena je tako iskrvarila na smrt jer je nastojnica odbila da joj pomogne.

"Ta jadna žena je otišla u dvorište dok je mnogo krvarila, ostala je tamo do jutra po kiši i hladnom vremenu. Niko nije obratio pažnju na nju. Ujutru je došao njen muž, video je kako leži i samo prošao pored, kao da se ništa nije desilo, kao da je ona pas", ispričala je Kadija.

U drugom slučaju žena je obogaljena jer joj nisu dozvolili da ode u bolnicu iako je prijavila da joj noga truli.

Seksualno ropstvo – prodaju devojčice za 10.000 dolara

Nije redak slučaj da džihadisti pored supruge imaju i seksualnu robinju.

"Odeš u gradsku opštinu i udaš se. Ako se udaš a tvoj muž pogine, samo se udaš za drugog muškarca", rekla je Kadija.

Potpuno je druga priča ako je žena zarobljena i postala rob, sa kojim džihadista može da radi šta hoće.

"Supruga i druga žena žive odvojeno. On sa njima živi na smenu", rekla je Kadija i dodala da uprkos svom superiornom statusu supruge ponekad zavide jazidi robinjama. "Mnogi njih vole više nego supruge", dodala je.

Dvadesetogodišnja Nur el Kuda, koja je poreklom iz libanskog Tripolija, kaže da se njen muž najpre pridružio salafističkoj grupi, ali je zatim indoktriniran i otišao je u Siriju.

"Ubedio me je da tamo nema ničeg lošeg i ja sam mu verovala", rekla je Nur ističući da u Siriji cveta trgovina robljem.

"Mnogo pažnje pridaju izgledu žena. Kupuju im šminku, a onda prodaju za 15.000 dolara, a device i za 30.000", rekla je Nur.

Mlade devojke su postale roba u rukama džihadista. Nur se seća da su planirali da prodaju desetogodišnju devojčicu za 10.000 dolara. Smatra se da je između 3.000 i 5.000 jazidi žena zarobljeno u Islamskoj državi i da služe kao robinje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво