Prepreke Ukrajine na putu ka članstvu u NATO-u

Ukrajina traži razgovore o akcionom planu za članstvo u NATO-u, rekao je u Kijevu predsednik Ukrajine Petro Porošenko, posle susreta sa generalnim sekretarom Severnoatlantske alijanse Jensom Stoltenbergom.

Članstvo u NATO-u je želja naroda Ukrajine, kaže predsednik Petro Porošenko. Objašnjava da će se Ukrajina usredsrediti na program reformi kako bi do 2020. ispunila kriterijume i u budućnosti postala članica te alijanse i da neće odmah podneti zahtev za članstvo. Rusija se tome protivi i u nekoliko navrata je kritikovala NATO zbog širenja na istok.

"Ukrajina je i zakonski definisala pridruživanje NATO-u kao jedan od ključnih faktora svoje spoljne politike, a od sada naš prioritet jeste integracija u severnoatlantski bezbednosni prostor, sa ciljem da postanemo član. Nijedna zemlja na svetu izvan Alijanse nema pravo da stavi veto na tu saradnju", kaže predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Generalni sekretar tog saveza kaže da će članstvo Ukrajine zavisiti od odluke 29 zemalja članica. Na putu ka članstvu Ukrajini stoji mnogo prepreka, a najveća od njih je sukob na istoku zemlje. Jens Stoltenberg smatra da je Sporazum iz Minska jedini put ka miru u Ukrajini, ali je zabrinut zbog pretnji posmatračima OEBS-a. Prekid vatre se ne poštuje, a Stoltenberg za to optužuje Rusiju. 

"Rusija mora da povuče više hiljada svojih vojnika iz Ukrajine i da prestane da podržava militante i snabdeva ih vojnom opremom. NATO čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i neće priznati ilegalnu rusku aneksiju Krima", ističe generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija nikada nije imala trupe u Ukrajini i naglasio da eventualno članstvo te zemlje u NATO-u ne bi doprinelo stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије