Sirija, stupio na snagu dogovor o prekidu vatre

Dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije stupio je na snagu danas u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

SAD i Rusija postigli su juče dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije, saopšteno je posle susreta predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na samitu G20 u Hambrugu, preneo je Rojters.

Otkako je dogovor stupio na snagu, u tom delu Sirije nije bilo vazdušnih udara niti sukoba, saopštili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i neimenovani predstavnik pobunjenika.

Sirijska vojska za sada nije iznela zvaničan komentar s tim u vezi, prenosi Rojters.

Tramp je izjavio je da će dogovor SAD i Rusije o primirju na jugu Siriji "spasti živote" i pozvao je na dalju saradnju s Moskvom.

"Dogovorili smo primirje u delovima Sirije koje će spasti živote", napisao je Tramp na Tviteru i dodao da je došlo vreme za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Rusijom.

Ujedinjene nacije pozdravile su dogovor o prekidu vatre, najavivši da će podržati predstojeće mirovne pregovore.

Zamenik specijalnog izaslanika UN za Siriju Ramzi Ezeldin Ramzi rekao je da se nada da će taj sporazum dovesti do smanjenja nasilja i novih dogovora širom Sirije.

"UN uvek pokušavaju da smanje tenzije i eskalaciju borbi, a ja mislim da je ovok kora u pravom smeru. Sve ovo je očigledno podrška za politički proces", rekao je Ramzi novinarima u Damasku.

Izrael će podržati istinsko primirje na jugu Sirije sve dok ono ne omogući eventualno vojno prisustvo Irana i onih koji deluju u ime Irana duž izraelske granice, poručio je premijer Benjamin Netanijahu, prenosi AP.

Izrael je više puta upozorio da neće dopustiti da Iran, koji je bliski saveznik sirijske vlade, uspostavi trajno prisustvo u Siriji, napominje američka agencija.

Netanijahu je rekao da je prošle nedelje i Putinu i američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu ponovo preneo zabrinutost svoje zemlje, te da su obojica rekla da razumeju stav Izraela i da će ga uzeti u obzir.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво