Katar izneo kontrapredloge

Susedima s kojima je u sporu Katar je predložio da snize nivo diplomatskih odnosa s Iranom i zatvore medijsku kuću "El Arabija" sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), preneo je "Tas".

Katar je odgovorio na ultimatum Saudijske Arabije, Bahreina, UAE i Egipta.

Prema navodima medija, Katar nije jedina arapska zemlja koja održava odnose sa Iranom, i traži od suseda da postupe po sopstvenom zahtevu i snize nivo diplomatskog predstavljanja u Teheranu.

Katar je, prema tim navodima, odbacio mogućnost zatvaranja turske vojne baze i to obrazložio time da akti Saveta zalivske saradnje ne zabranjuju takvu vrstu saradnje sa drugim zemljama.

Na zahtev za gašenje Al Džazire, Katar je predložio susedima da postupe recipročno i zatvore televizije poput El Arabije i El Hadata, obe u UAE.

Te pojedinosti iz katarskog odgovora pojavile su se u vreme sastanka ministara spoljnih poslova Saudijske Arabije, Bahreina, UAE i Egipta, koji odlučuju o daljim potezima u odnosu na Katar.

Četiri arapske zemlje su početkom juna prekinule diplomatske odnose sa Katarom i uvele mu sankcije zbog navodne podrške ekstremistima i vezama sa Iranom. Katar je te optužbe odbacio.

Ultimatum sa 13 zahteva i rokom od 10 dana za odgovor je Kataru dostavljen 22. juna, ali je na zahtev kuvajtskog vladara produžen za još 48 sati.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво