Turska uputila protestnu notu Nemačkoj zbog umetničke instalacije

Vlada Turske uputila je zvaničnu protestnu notu Nemačkoj, jer je jednom umetniku dozvolila da u centru Berlina postavi instalaciju kojom nudi automobil kao nagradu za ubistvo svetskih lidera, među kojima je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Umetnička instalacija je postavljena u ponedeljak ispred zgrade u kojoj se nalazi kabinet kancelarke Angele Merkel, a sačinjava je "mercedes" i transparenti sa fotografijama Erdogana, ruskog predsednika Vladimira Putina i saudijskog kralja Salmana, prenosi AFP.

Jedan od slogana sa transparenata glasi: "Želite ovaj automobil? Ubijte diktatore"!

Sva tri lidera, čije su se fotografije našle na spornoj instalaciji, treba da učestvuju na samitu G20 u Hamburgu u petak i subotu, mada je kralj Salman u međuvremenu otkazao putovanje.

Instalaciju je postavio umetnički Centar za političku lepotu na čelu sa Filipom Ruhom, koji je više puta postavljao senzacionalne instalacije, uključujući i jednu sa četiri tigra u centru Berlina u znak protesta protiv izbegličke politike.

Turska ambasada u Berlinu saopštila je da je "neshvatljivo i neprihvatljivo" da je Ruhu dozvoljeno da postavi takvu instalaciju, a da nisu intervenisale lokalne bezbednosne snage.

"Jasno je da u ovako osetljivom trenutku, kada treba zaštititi mir u zajednici i zajedničke vrednosti, ovakve vrste akcija koje podstiču mržnju i nasilje neće služiti miru", navodi se u saopštenju.

Turska ambasada je saopštila i da je uputila "hitnu notu" nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova u znak protesta.

U još jednom incidentu u koji je umešan Centar za političku lepotu, turska policija je proteklog vikenda saopštila da je iz hotelske sobe u centru Istanbula zaplenila mašinu koja je štampala i distribuirala letke protiv Erodgana u ulici u kojoj se hotel nalazi, a turski mediji navode da policija traga za nemačkim državljaninom koji je napustio zemlju.

Centar za političku lepotu je saopštio da je više od 1.000 letaka protiv Erdogana bačeno sa hotelskog prozora u park Gezi u Istanbulu.

Erdogana protivnici često optužuju za diktatorske poteze, dok on te optužbe odbacuje, ističući da je prvi direktnio izabrani predsednik u istoriji Turske.

Tursko-nemački odnosi prolaze kroz težak period nakon što je Berlin pooštrio kritike u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Turskoj pod Erdoganom, napominje francuska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво