Guteres: Postignuto ''jasno razumevanje'' oko Kipra

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres kaže da je postignuto "jasno razumevanje" između grčkih i turskih lidera Kipra i onih koji ih podržavaju povodom onoga što je potrebno kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o ujedinjenu tog ostrva.

Guteres koji je u petak stigao na pregovore u Krans-Montanu u Švajcarskoj, rekao je da je te večeri održao "pozitivan i na rezultate fokusiran" sastanak sa grčkim liderom Kipra Nikosom Anastasijadesom, turskim liderom Kipra Mustafom Akinčijem i sa ministrima spoljnih poslova Grčke i Turske, prenosi Rojters.

"Pojavilo se jasno razumevanje ključnih elemenata paketa (pregovora) koje bi moglo da dovede do sveobuhvatnog rešenja na Kipru. Generalni sekretar ostaje u potpunosti posvećen u naporima za omogućavanje sveobuhvatnog rešenja za građane Kipra", navodi se u saopštenju portparola generalnog sekretara UN koje je objavljeno danas, za vreme trajanja pregovora.

Kako je AP ranije preneo navode izaslanika UN Espena Bart Ejde, kiparski lideri se nadaju da će postići istorijski dogovor o ponovnom ujedinjenju na sastanku u Krans-Montani.

On je tada naveo da su se Ujedinjene nacije pripremale za mogućnost da će samit, koji je započeo 28. juna, trajati nedeljama.

Nakon sastanka sa grčkim liderom Kipra Anastasijadesom, Ejde je rekao da je ovo "istorijska prilika".

Samit je kulminacija dve godina pregovora između Anastasijadesa i lidera turske strane Kipra, Akinčija. Fokusiraće se na bezbednosnu strukturu nakon ponovnog ujedinjenja Kipra.

Ejde je tada naveo da se sprema dokumentacija koja će sve probleme dokumentovati, među kojima i prisustvo 35.000 turskih vojnika na ostrvskoj državi. Sa jedne strane, Grci tu vojsku vide kao pretnju i žele da nestanu, dok kiparski Turci to vide kao jedino obezbeđenje i ne žele da ih se liše.

Kipar je podeljen od 1974. godine, nakon državnog udara koji je za cilj imao ujedinjenje sa Grčkom i invazije Turske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво