Sve više izbeglica vraća se u Siriju

Iako nema preciznih podataka, pretpostavlja se da je polovina od 20 miliona predratnih stanovnika Sirije interno raseljena ili je bežeći od ratnih dejstava napustila zemlju. Posle nekoliko godina provedenih van Sirije, neki od njih se vraćaju kućama.

Sve više sirijskih izbeglica vraća se iz Jordana i Turske u ratom opustošenu Siriju. Jedan od razloga povratka je smanjena pomoć za sirijske izbeglice u kampovima, drugi je nedostatak novca kojim bi trebalo da plate odlazak u Evropu nesigurnim i opasnim putevima, a neki se vraćaju – jednostavno zbog nostalgije.

Nakon otvaranja tursko-sirijske granice, početkom nedelje, prva grupa od nekoliko hiljada Sirijaca krenula je ka svojim kućama ili ka onome što je od njih ostalo.

"Ovde sam proveo noć. Ljudi ne prave redove, dolaze i odlaze, stalno, ali mi se nismo selili, bili smo tri godine na istom mestu", kaže Husein Alman.

Više od četiri miliona Sirijaca napustilo je domovinu zbog građanskog rata koji je počeo 2011. godine. Većina se naselila u Turskoj, Libanu i Jordanu, a pošto im je zabranjeno da rade, zavise od pomoći. A nje je iz godine u godinu sve manje. Ipak, više od 170.000 sirijskih beba rođeno je u Turskoj od kada besni rat u Siriji.

"Ovo je prvi put da će moja ćerka otići u Siriju i moći da vidi babu, dedu i rodbinu", ističe Ahad Sulejmani.

Mnogi koji se vraćaju kućama, suočeni su sa opasnostima, nemaštinom, ruševinama, ali i rizikom boravka u sopstvenim kućama.

"Kuće nekih izbeglica su u oslobođenim oblastima i oni nisu u opasnosti, mogu tamo da borave, ali ja sam iz Alepa, a tamo je situacija i dalje neizvesna. Imam kuću u gradu, ali još ne mogu da odem tamo", objašnjava Haili Salah.

Turska je zatvorila svoju granicu sa Sirijom pre dve godine, osim u posebnim slučajevima. Granica je dodatno ojačana od 2016. godine posle navodnog dogovora Turske i Evropske unije da se zaustavi nelegalni protok migranata. Carinici kažu da je u toku ove nedelje više od 100.000 Sirijaca prešlo granicu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво