Izrael gađao mete u Siriji

Vatra iz sukoba koji besni u Siriji pogodila je deo Golanske visoravni pod okupacijom Izraela, potvrdila je izraelska vojska koja je ubrzo odgovorila napadom na ciljeve režima predsednika Sirije Bašara Asada.

Povreda i štete nije bilo, javljaju izraelski mediji i dodaju da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu baš u to vreme bio na jednoj ceremoniji na severu Izraela.

On je rekao da Izrael neće dozvoliti iransko prisustvo na Golanu, povodom četiri decenije osnivanja grada Kacrina.

"Mi smo uvek začuđeni kada neko još kaže da ćemo vratiti Golan. Golan je naš i Golan će uvek biti naš. Golan je naš jer je pripadao našim precima i zato što je vraćen nama zbog sirijske agresije", rekao je Netanjahu, zapretivši da će se "oni koji ispaljuju vatru na našu teritoriju suočiti s brzim odgovorom".

Za nepunih nedelju dana vatra iz sirijskog građanskog rata koji traje već šest godina četiri puta se prelila preko izraelske granice, u subotu, nedelju, ponedeljak i danas.

Izrael je odgovorio napadajući sirijske vojne punktove preko granice. Rano u utorak izraelska vojska je proglasila područje na Golanu duž granice sa Sirijom zatvorenom vojnom zonom, zabranivši pristup civilima zbog učestalog prelivanja vatre, greškom, kako se veruje.

Izrael je osvojio Golansku visoravan u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije je anektirao. Sirija i Izrael su tehnički još u ratu, mada je granica decenijama bila mirna.

Izraelska vojska nastoji da se drži po strani sukoba u toj susednoj zemlji, ali uvek odgovara na prelivanje vatre, a povremeno njene vazduhoplovne snage napadaju konvoje iranskog oružja namenjene proiranskom Hezbolahu koji se u sirijskom građanskom ratu bori na strani Asadovih snaga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво