NATO povećava budžet za odbranu

Članice NATO-a će odbrambene budžete u 2017. povećati za 4,3 odsto, tako da će zajedno za odbranu izdvojiti 12 milijardi dolara više nego u prošloj godini, izjavio je u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, uoči sastanka ministara odbrane NATO-a zakazanog za četvrtak.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare istakao da se, posle niza godina u kojima su budžeti za odbranu smanjivani, od 2015. godine može uočiti trend rasta izdvajanja i to kod evropskih članica NATO-a i Kanade.

Precizirao je da su Kanada i evropske članice NATO-a u protekle tri godine budžete za odbranu povećale za ukupno 46 milijardi dolara.

Imamo pozitivan trend i nameravamo da ga održimo, podvukao je Stoltenberg i izrazio očekivanje da će 29 ministara odbrane na sastanku u četvrtak postići saglasnost o jačanju vojnih kapaciteta, pre svega opremanja snaga za brzo delovanje.

Upitan da li je povećanje budžeta za odbranu kod evropskih članica izazvano pritiskom administracije Donalda Trampa, Stoltenberg je odgovorio da evropske zemlje ulažu u jačanje sopstvene bezbednosti i da to nije zato da bi udovoljile SAD.

Stoltenberg je, na pitanje kako će se dodatni novac trošiti, rekao da će biti ulaganja u opremu, jačanje kapaciteta, ali i za misije NATO-a u Avganistanu, na Kosovu i borbu protiv terorizma.

Pozdravio je i učešće Crne Gore na ministarskom sastanku u Briselu, istakavši da Crna Gora ima ravnopravno mesto za stolom.

Upitan o situaciji u Avganistanu, Stoltenberg je napomenuo da NATO više nema borbenu misiju u toj zemlji i da učestvuje u obuci avganistanskih snaga.

Nema planova za promenu sadašnje uloge misije NATO-a u Avganistanu, zaključio je Stoltenberg.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво