Porošenko i Makron odlučni da se okonča ukrajinska kriza

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko izrazili su nadu da će biti napretka u rešenju sukoba u Ukrajini, a Makron je pozvao na povlačenje snaga koje se nalaze u graničnim oblastima sa Rusijom.

Dvojica predsednika su naveli da očekuju da sastanak "Normandijskog formata" u Ukrajini bude održan do kraja juna ili početka jula, pre održavanja samita Grupe 20 zakazanog za 7. i 8. jul, prenosi Rojters.

Nakon sastanka sa Makronom, Porošenko je izjavio da se osetio "mnogo optimističnije", a francuski predsednik je naveo da nemačka kancelarka Angela Merkel deli sa njim odlučnost da se ukrajinska kriza okonča.

Makron je podsetio i da Francuska nije prihvatila pripajanje poluostrva Krim Rusiji i da je ključno da zvaničnicima OEBS-a u Evropi bude omogućeno da izvedu svoju posmatračku misiju u Ukrajini.

Kako je u nedelju izvestio AFP, samo nekoliko sati nakon što je nastupio dogovoreni prekid vatre između dve strane, ubijena su dva ukrajinska vojnika.

Mirovni sporazum iz Minska iz februara 2015 koji je nastao u pokušaju da se okončaju sukobi između snaga vlade Ukrajine i proruskih snaga, nije uspeo da zaustavi sukobe, a obe strane optužuju jedna drugu za kršenje primirja, podseća agencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво