SAD: Katar će teško ispuniti neke od zahteva

SAD su saopštile da će neke od zahteva koje su Kataru postavile četiri arapske zemlje "biti veoma teško ispuniti", ali da SAD ne odbacuju te zahteve u potpunosti.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da se zahtevi Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata odnose na velike oblasti koje "pružaju osnovu za dijalog koji bi doveo do rešenja".

Tilerson je pozvao Katar i druge arapske zemlje da "zajedno sednu" i razgovaraju o zahtevima, kao i da "ublaže retoriku" kako bi "pomogli smanjenju tenzija".

On je rekao da SAD podržavaju nastojanja Kuvajta da posreduje u tom sporu.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein postavili su u petak Kataru 13 zahteva koje mora da ispuni u roku od 10 dana ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije uvedene pre dve sedmice zbog navodnog finansiranja terorizma.

Među tim zahtevima su gašenje televizije Al Džazira, zatvaranje turske vojne baze u Kataru i smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa s Iranom, uz poštovanje sankcija koje su SAD uvele Iranu.

Od Katara se traži i da prestane da finansira sve ekstremističke grupe koje su SAD označile kao terorističke, uključujući Islamsku državu, Muslimansko bratstvo, libanski "Hezbolah" i ogranak "Al Kaide" u Siriji, nekada poznat kao "Nusra front".

Tilerson je prethodno insistirao da svi zahtevi budu "razumni i opravdani".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво