Parada ponosa u Istanbulu uprkos zabrani?

Organizatori Parade ponosa u Istanbulu obećali su da će održati paradu na Trgu Taksim, iako su je gradske vlasti zabranile zbog "bezbednosnih razloga".

Guverner Istanbula prethodno je zabranio Paradu ponosa koja je trebalo da se danas održi u tom gradu, a kao razlog je naveo bezbednosne rizike, nakon pretnji od ultranacionalističkih grupa.

Iz kancelarije guvernera poručili su da Trg Taksim nije zvanično mesto za okupljanje, podseća AFP.

"Neće biti odobrenja za demonstracije ili marš navedenog datuma imajući u vidu bezbednost turista u tom području i javni red", navodi se u saopštenju te kancelarije.

Gradski zvaničnici su, takođe, rekli da nije bilo zvanične prijave za poziv na skup i da su za taj događaj samo čuli preko društvenih mreža.

Lara Ozlen iz organizacionog odbora Parade ponosa tvrdi da je saopštenje kancelarije guvernera - "laž".

"Znali su za naš plan mnogo ranije, jer smo predstavili peticiju pre više nedelja", rekao je Ozlen za AFP.

Gradske vlasti su takođe pozvale građane da ignorišu pozive da učestvuju na paradi i da se pridržavaju upozorenja snaga bezbednosti.

Ovo je drugi put da se u Istanbulu blokira izvođenje Parade ponosa.

Ultranacionalistička grupa "Alperen herc" prošle nedelje je uputila pretnju da će sprečiti paradu ukoliko vlasti ne budu reagovale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се