Na samitu EU u Briselu o Bregzitu, privrednom rastu EU, migrantima...

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk navodi da je predlog britanske premijerke Tereze Mej o pravima građana posle izlaska Velike Britanije iz EU "ispod očekivanja" i da EU očekuje više.

"Uticaj Bregzita na građane je negativan i naša je uloga da smanjimo taj negativan uticaj. Ako uzmemo u obzir nivo prava koji građani sad imaju vidljivo je da predloženo smanjuje prava građana EU", objasnio je Donald Tusk na kraju dvodnevnog samita lidera EU u Briselu.

U Evropskom savetu naglašavaju da se o Bregiztu ovoga puta nije puno razgovaralo među liderima EU i da je to predmet pregovora koji su počeli između posebnih timova EU i Velike Britanije.

Drugog dana samita u Briselu se razgovaralo o ekonomiji, globalizaciji i migraciji.

Lideri EU su zadovoljni izveštajem predsednika Evropske centralne banke Marija Dragog koji govori ne samo o privrednom rastu u EU već i o najvećem ikada zabeleženom broju zaposlenih u zemaljma EU.

"Povratak poverenja u EU imao je i pozitivan uticaj na ekonomiju. Beleži se privredni rast, više investicija, veća potrošnja, samanjenje nezaposlenosti i više nego ikada zaposlenih u EU. Prvi put posle mnogo godina imamo ovako dobre vesti", poručio je predsednik Evropskog saveta Donlad Tusk na završnoj konferenciji dvodnevnog samita u Briselu.

Kada je reč o trgovini, EU lideri su se bavili pitanjima globalizacije pri čemu je bilo govora o mogućoj zaštiti pojedinih industrijskih sektora u Evropi od "ne fer" trgovinskih uticaja spolja.

Diplomatski izvori navode da se deo zemalja članica zalaže za određenu vrstu "protekcionizma" dok su skandinavske zemlje većinom za "punu trgovinsku slobodu".

"Moj stav je da trgovina mora da bude slobodna, ali i fer", poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na kraju satanka EU lidera u Briselu.

Predsednik Evropske komisije je na samitu u Briselu posebno insistirao na pitnju migracija. Još jednom je pozvao sve zemlje članice EU da ispune svoj deo obaveza kada je u pitanju preuzimanje izbeglica, ali i doprinosi evropskim fondovina za pomoć u rešavanju korena nelegalne migracije.

U Evropskom savetu su ocenili da je "situacija je kritična" kada je u pitanju priliv migranata, ali i broj onih koji na najčešće nelegalnom putu do EU izgube svoje živote.

Lideri EU su se dogovorili da bolje komuniciraju međusobno u pomoći Italiji koja se suočava sa velikim prilivom migranata. Dogovoren je i nastavak obuke i podrške libijske oblaske službe. EU ocenjuje da je iz Libije u Italiju od početka godine stiglo 70.000 ljudi, od kojih je 1.900 izgubilo život u vodama mediterana.

Prvog dana samita u Briselu EU lideri su se dogovorili da na još šest meseci produže ekonomske sankcije prema Rusiji, da nastave rad na primeni Pariskog sporazuma o zaštiti klime kao i da dve EU agencije zadužene za medicinu i bankarstvo presele iz Londona na kontinentalni deo EU.

Lideri EU na samitu u Briselu podržali su jačanje zajedničke EU odbrane i formiranje Evropskog fonda za obranu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво