Samit evropskih lidera u Briselu – među javom i međ' snom

Evropski lideri na dvodnevnom samitu u Briselu raspravljaju o migrantskoj krizi, jačanju evropske odbrane, borbi protiv terorizma i trgovinskim pitanjima. Uoči sastanka, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je zadovoljan zbog pada utucaja antievrospkih političkih snaga. Britanska premijerka Tereza Mej predstaviće plan za nastavak pregovora o Bregzitu, a prvi put na sastanku evropskih lidera učestvuje francuski predsednik Emanuel Makron.

Tereza Mej drugačije je zamišljala ovaj sastanak EU lidera, ali posle gubitka većine na izborima – umesto ojačanog mandata – sada treba da ubedi evropske kolege da je ustanju da vodi pregovore po predviđenom planu.

"Pregovori su dobro počeli, danas ću izneti naše planove, pre svega o zaštiti prava evropskih građana u Britaniji i Britanaca u Evropi nakon našeg izlaska", ističe premijerka Velike Britanije.

Iako su formalni pregovori o Bregzitu počeli pre tri dana, neizvesnost u samoj Britaniji oko njihovog toka navela je mnoge u Evropi da postave pitanje hoće li uopšte doći do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva, a to je danas učinio i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Neki britanski prijatelji pitali su me može li Bregzit biti izbegnut. Ko zna? EU je zasnovana na snovima. Možda ćete reći da sam sanjar, ali nisam jedini", rekao je Tusk, citirajući stihove legendarnih "Bitlsa".

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Žan Klod Junker je kratko poručio da on "nema iluzija, jer ne želi da ih izgubi". 

Tusk je najvio i da će lideri EU tokom večeri još razgovarati o geopolitičkoj situaciji oko Evrope. 

Francuskog predsednika Makrona na prvom samitu ne čekaju snovi, već realnost evropske politike. Želeći što tešnju saradnju sa Nemačkom, Makron predlaže formulu ojačane EU koja štiti građane u pitanjima ključnim za njihove živote.

"Želimo EU koja štiti građane, kad je reč o borbi protiv terorizma, migracijama i evropskoj odbrani. Danas ćemo se dogovoriti o fondu za odbranu, zaštiti od klimatskih promena i nelojalne konkurencije", poručio je Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ističe da za njenu zemlju ekonomski rast, borba protiv terorizma i druga pitanja u vezi sa budućnošću EU imaju prednost u odnosu na pregovore o Bregzitu. "Tu očekujemo da imamo dobre rezutate", rekla je Merkelova.

Očekuje sa da će kancelarka Merkel i predsednik Makron na samitu predložiti produžetak na još šest meseci sankcija prema Rusiji, uvedenih 2014. zbog sukoba u Ukrajini.

Predsednik Evropske komisije naglasio je da su EU lideri razmotrili poboljšanje vojne saradnje unutar EU i podržali predlog Komisije o formiranju Evropskog odbrambenog fonda.

"Ovaj predlog je neophodan. Mi u EU imao 178 vrsta oružanih sistema dok SAD imaju 30. Mi imao 17 vrsta tenkova, a SAD samo jedan. Istovremeno mi trošimo polovinu vojnog budžeta koji je na raspolaganju SAD, ali je naša efikasnost tek 15 procenata. Ima mesta za poboljšanje i to smo zaključili danas. Ono što je započeto 1954. godine i što nije pominjano do pre dve godine dešava se sad", zaključio je Junker.

EU je početkom godine najavila da namerava da do 2025. godine poboljša svoje odbrambene sposobnosti. U tom cillju Evropska komisija u junu je predložila tri scenarija razvoja odbrambene politike EU i pokrenula Evropski odbrambeni fond kako bi pomogla zemljama članicama da efikasnije koriste novac namenjen za odbranu, ali i poboljšla njihovu međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

Samit evropskih lidera nastavlja se i sutra kada će teme razgovra biti migracije, ekonomija i trgovina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво