Rijad: Iranski čamac pun eksploziva se kretao ka naftnoj platformi

Saudijska Arabija je saopštila da je zarobila trojicu pripadnika iranske Revolucionarne garde koji su se nalazili u čamcu prepunom eksploziva koji se kretao ka naftnoj platformi u Persijskom zalivu. Rijad ocenio da je to bio pokušaj terorističkog napada. Iran negirao da su uhapšeni pripadnici iranske Revolucionarne garde.

AFP prenosi da je u saopštenju saudijskog Ministarstva informisanja i kulture navedeno da zarobljene iranske gardiste "sada ispituju saudijske vlasti".

Agencija navodi da se to hapšenje desilo u trenutku povišenih napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

"Jasno je da je nameravan teroristički čin u saudijskim teritorijalnim vodama sa ciljem izazivanja teške štete po ljude i imovinu", saopštilo je Ministarstvo informisanja i kulture Saudijske Arabije.

AFP podseća da je to saopštenje stiglo 12 sati nakon što su saudijske vlasti objavile da su zaplenile oružje sa čamca zarobljenog na području naftnog polja Marjan u Persijskom zalivu.

Tada je saopšteno da je mornarica Saudijske Arabije ispalila pucnje upozorenja kada su tri mala čamca ušla u saudijske teritorijalne vode i velikom brzinom krenula ka naftnim platformama.

Agencija navodi da u tom saopštenju nije pominjan eksploziv, niti kakva je vrsta oružja pronađena, već je samo pomenuto da je bilo za "subverzivnu namenu".

Saudijske vlasti su tada navele da su dva od tri čamca uspela da pobegnu.

Iran je danas negirao da su trojicu pripadnika elitne Revolucionarne garde te zemlje u čamcu prepunom eksplozivom uhapsile vlasti Saudijske Arabije, prenosi AFP.

Navodi se da je šef odseka za pogranične poslove u iranskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Madžid Agababaje rekao da su trojica uhapšenih ribari iz južne iračke luke Bušehr.

"Ne postoji dokaz da su oni vojna lica", rekao je Agababaje, a prenela agencija ILNA.

Iran je u subotu optužio saudijsku Obalsku stražu za ubistvo iranskog ribara kada su dva ribarska čamca možda zalutala u vode Saudijske Arabije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи