EU i Britanija dogovorili prioritete u pregovorima

Britanija nije pristala ni na kakvo finansijsko poravnanje sa Evropskom unijom kako bi se pokrile obaveze kada Britanija napusti EU, saopštio je viši zvaničnik EU nakon prvog dana pregovora o Bregzitu.

Evropska unija i Velika Britanija su se danas saglasili o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Bregzitu na prvom sastanku pregovarača u Briselu.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da će pregovori biti organizovani jednom mesečno u periodu od 17. jula do 9. oktobra dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, finansijskim dogovorima i drugim "pitanjima koja nameće razlaz".

Barnije i britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis su se saglasili da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja građana EU. Dejvis je rekao da će na predstojećem samitu lidera EU premijerka Tereza Mej dati "ponudu" vezanu za ljudska prava.

Viši zvaničnik EU nakon prvog dana pregovora o Bregzitu rekao je da Britanija nije pristala ni na kakvo finansijsko poravnanje sa Evropskom unijom kako bi se pokrile obaveze kada Britanija napusti EU.

"Dovode u pitanje da postoji pravna osnova za isplatu posle izlaska", rekao je neimenovani zvaničnik, misleći na mogući "račun", koji EU ceni na desetine milijarde evra kako bi se pokrili troškovi budućeg budžeta EU projektovanih dok je Britanija bila članica.

Britanija je za sada odbila takvu isplatu i umesto toga saopštila da EU duguje Londonu, navodi Rojters.

Zvaničnici EU kažu da će dogovor o isplati, za koji su obe strane oformile operativne grupe, biti veliki test u predstojećim pregovorima.

Dejvid Dejvis je ranije danas sa svoje strane rekao da London želi uspostavljanje dubokog i posebnog odnosa sa EU i dodao da će razgovarati u pozitivnom i konstruktivnom tonu. On je rekao i da ima više stvari koje povezuju EU i Britaniju od onih koje ih dele, prenosi Tanjug. 

Granica između Severne Irske, koja je deo Britanije, i Republike Irske koja je članica EU, biće jedina granica između Britanije i EU, nakon što Britanija napusti blok u martu 2019. godine, rekla je britanska premijerka Tereza Mej na zajedničkoj konferenciji sa irskim premijerom Leo Varadkarom, prenosi Rojters.

Varadkar je kazao da bi granica trebalo da bude nevidljiva.

Prema njegovim rečima, i britanska i irska vlada moraju da budu "nepristrasni akteri" u odnosu sa Severnom Irskom u kojoj postoje stranke koje žele da ta zemlja ostane u Velikoj Britaniji i one koje žele da postane Republika.

Kako se navodi, Mejova trenutno traži podršku severnoirske partije DUP, za manjinsku vladu, a pošto je njena konzervativna stranka izgubila parlamentarnu većinu na izborima održanim 8. juna.

Prva etapa pregovora, koji po planu treba da se završe do jeseni 2018, treba da se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja – sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU, prenosi Beta.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proleća 2018.

Pregovaračka pozicija Britanije je oslabljena neuspehom britanske premijerke Tereze Mej da njena Konzervativna partija osvoji većinu u parlamentu na izborima 8. juna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво