Islamska država zauzela planinu na kojoj se krio Bin Laden?

Teroristička organizacija Islamska država je saopštila da je zauzela planinu Tora Bora u istočnom Avganistanu na kojoj se krio Osama bin Laden. Talibani međutim negiraju tu tvrdnju, navodeći da je pećinski kompleks u kojem se krio bivši lider Al Kaide još pod njihovom kontrolom.

U audio-snimku koji je objavila, Islamska država navodi da se njihova zastava crne boje vijori na vrhu planine Tora Bora, prenosi AP.

Vest da je pored planine osvojeno još nekoliko oblasti, uz poruku meštanima sela koji su pobegli od borbi da se vrate kućama i ostanu zatvoreni, objavio je radio Kalifat na pašto jeziku, prenosi AP.

Portparol talibana Zabiulah Mudžahid demantovao je da je planina pod kontrolom Islamske države i dodao da su talibani oterali pripadnike ID sa teritorija koje su osvojili u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, više od 30 boraca Islamske države je ubijeno u tim borbama, a kako je dodao ID su pogodovali vazdušni napadi američke vojske na pozicije talibana.

Avganistanski zvaničnici ranije danas su naveli da borbe između ID i talibana koji kontrolišu Tora Boru traju još od utorka, ali nisu mogli da potvrde da su je pripadnici Islamske države zauzeli.

Provincija u kojoj se nalazi ta planina, graniči se sa Pakistanom i predstavlja glavno uporište Islamske države u Avganistanu.

Tora Bora planina krije nekoliko pećina u kojima su se ekstremisti Al Kaide, predvođeni Osamom bin Ladenom, krili od koalicije predvođene SAD 2001. godine, nakon što su talibani ušli u Kabul i pre nego što je on otišao u susedni Pakistan.

Na osnovu svedočenja zatvorenih pripadnika Al Kaide u američkom zatvoru u Gvantamo Beju na Kubi, Osama bin Laden je prvo pobegao u provinciju Kunar na severoistoku Avganistana, pre nego što je prešao granicu sa Pakistanu.

Osama Bin Laden je ubijen 2011. godine u skloništu u Pakistanu. Lidera Al Kaide su ubile američke "Foke".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара