Putin o sankcijama: Da nije bilo Krima, bilo bi nešto drugo

Nove američke sankcije protiv Rusije su dokaz "unutrašnje političke borbe" u SAD, izjavio je ruski predsednik u godišnjoj "Direktnoj liniji sa Vladimirom Putinom".

Ruski predsednik istakao je da Rusija ne smatra SAD svojim neprijateljem, navodeći da je Moskva veoma zainteresovana za normalizaciju odnosa s Vašingtonom.

Rastuća rusofobija u SAD je uzrokovana pojačanim unutarpolitičkim trvenjima u toj zemlji, rekao je Putin u "Direktnoj liniji s predsednikom", prenela je agencija Tas.

Putin je naveo i da se nada konstruktivnoj ulozi SAD u rešavanju krize na istoku Ukrajine.

Rusija i SAD bi, kako je kazao, mogle da sarađuju u sferi neširenja nuklearnog oružja i protiv siromaštva.

Ruski predsednik izjavio je i da je Moskva spremna da ponudi politički azil bivšem direktoru FBI-ja Džejmsu Komiju, za koga je rekao da se ne razlikuje od Edvarda Snoudena.

Prema Putinu, Komi, koji je tajno snimao razgovore sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, više je aktivista za ljudska prava nego šef tajne službe, prenosi Tas.

"Ukoliko on i dalje bude progonjen u vezi sa tim, bićemo spremni da mu ponudimo politički azil, on to mora da zna", rekao je Putin.

"Samo Rusi mogu da odlučuju ko će da ih vodi"

Jedino građani Ruske Federacije mogu da odluče ko će biti na čelu države, rekao je predsednik te zemlje Vladimir Putin.

Odgovarajući na pitanje o tome koga želi kao naslednika Putin je rekao:

"Kao prvo, još radim. Drugo, to je na glasačima, na ruskom narodu, da odluči o tome".

On kaže da će razmisliti o nasledniku i ne vidi ništa loše u tome kada priča o svojim favoritima.

"Ne bi trebalo da zaboravimo da glasači, ruski građani, jedino mogu da odluče ko će voditi regione, neki region posebno, grad ili okrug zemlje", naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da odluku o penzionisanju treba dobro razmotriti i doneti bez žurbe, prenosi Tas.

"Neophodno je kod takvih odluka da se dobro razmotri i ne žuri", rekao je Putin.

Putin se osvrnuo i na proteste opozicije, rekavši da su oni zdrav deo demokratije, ali bi trebalo da se koriste kao provokacija.

Policija je proteste razbila i uhapsila stotine demonstranata, navodi Tas. Ovi protesti su neki od najvećih u Rusiji, još od 2012. godine. 

Vladimir Putin izjavio je da je ruska vojska stekla "neprocenljivo" iskustvo u Siriji, jer su operacije u toj zemlji omogućile vojsci da testira svoje najsavremenije oružje u pravoj borbi.

Prema njegovim rečima, to iskustvo je omogućilo inženjerima da poboljšaju dizajn oružja i dalo je "novi kvalitet" ruskoj vojsci, prenosi AP.

On je u okviru tradicionalne "Direktne linije" koju uživo prenose mnogi mediji, dodao da će Moskva raditi na rešavanju konflikta i izrazio nadu da jačanje sirijske vojske omogućiti ruskoj vojsci da smanji svoje učešće u Siriji.

"Sankcije pokušaj da se obuzda Rusija" 

Putin je istakao da je politika Vašingtona uvođenja sankcija Moskvi pod raznim izgovorima, uvek bio pokušaj da se obuzda Rusija, preneo je Rojters.

"Da nije bilo Krima, izmislili bi nešto drugo", naglasio je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je Rusija izgubila 50 milijardi dolara, dok oni koji su njoj uveli sankcije – 100 milijardi dolara.

Putin je rekao da bi Rusija ukinula sankcije prema drugim zemljama, ako bi one ukinule sankcije Moskvi.

On je napomenuo da će Rusija, kada bude odlučivala o produženju sankcija, uzeti u obzir stav zemalja koje su uvele sankcije Moskvi.

Američki senat je u sredu velikom većinom odobrio novi paket sankcija kako bi kaznio Rusiju za mešanje u američke izbore 2016. godine, javio je AP.

Za usvajanje sankcija glasalo je 97 članova Senata, a samo dvoje je bilo protiv.

Ova mera je povezana sa usvajanjem kaznenih mera prema Iranu koje takođe imaju snažnu podršku i o kojima Senat trenutno raspravlja.

Poslanici Senata preduzeli su mere protiv Rusije u odsustvu energične reakcije predsednika Donalda Trampa, navodi AP.

Tramp nastoji da poboljša odnose sa Moskvom i odbacuje implikacije da je rusko hakovanje mejlova demokrata imalo uticaja na izbore u njegovu korist.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи