Prekršajni postupak EK protiv Mađarske, Poljske i Češke

Evropska komisija je odlučila da pokrene prekršajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbeglica.

Dimitris Avramopulos, evropski komesar zadužen za migracije, kaže da se Evropska komisija odlučila na taj korak posle gotovo godinu dana pozivanja na solidarnost i ispunjavanje zakonskih obaveza o relociranju izbeglica koje sa nalaze u prihvatnim centrima u Grčkoj i Italiji.

"Ove tri zemlje nisu ništa uradile tim povodom. Mađarska se nije ni obavezala da će preuzeti izbegle, niti je ikoga prihvatila. Poljska se obavezala, ali nije prihvatila nikoga, a Češka ništa nije uradila u poslednjih godinu dana", poručio je komesar Avramopulos na konferenciji za štampu održanoj u okviru zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu.

U Evropskoj komisiji navode da je većina zemalja članica EU pokazala da je relokacija izbeglica moguća uz političku volju.

Od januara do danas premešteno je više od oko 10.300 izbeglih iz kampova u Grčkoj i Italiji, što predstavlja gotovo isti broj premeštenih tokom cele 2016. godine.

Među zemljama koje su prihvatile najveći broj izbeglica u EU navode se Nemačka, Francuska i Švedska.

"Kada govorimo o EU, ne govorimo samo o dobrobitima iz fondova i zajedničke bezbednosti, već govorimo i o solidarnosti i deljenju problema i teških trenutaka", naglasio je Avramopulos.

Izrazio je nadu da će Mađarska, Poljska i Češka u periodu koji sledi promeniti svoje pozicije oko prihvata izbeglica.

Kao pozitivne primere promene politike u oblasti migracija, Avramopulos je pomenuo Austriju i Slovačku, koje su se posle dužeg vremena obavezale na prihvat određenog broja izbeglih.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво