Panama prekinula veze sa Tajvanom, uspostavila diplomatske odnose sa Kinom

Vlasti Paname navode da priznaju Kinu a Tajvan kao teritorijalni deo Kine, ističući da prekidaju diplomatske i sve zvanične kontakte s Tajvanom. Dok iz Kine stižu pohvale zbog odluke Paname, Vlada Tajvana saopštava da je "veoma ljuta".

"U svetlu zajedničkog interesa dva naroda, Panama i Kina odlučile su da uspostave diplomatske odnose počev od potpisa ovog zajedničkog saopštenja i dve zemlje će razmeniti ambasadore", navodi se saopštenju vlasti dve zemlje.

Kina je pohvalila Panamu zbog odluke da uspostavi zvanične odnose sa Pekingom, javila je jutros kineska državna televizija.

Vlada Tajvana, s druge strane, saopštila je da je veoma ljuta i da joj je veoma žao što se Panama okrenula diplomatskim odnosima sa Kinom i poručila da se neće takmičiti sa Pekingom u "diplomatskoj igri novcem".

Takođe, reagovala je i predsednica Tajvana Caj Ing Ven navodeći da potez Kine utiče na trenutnu stabilnu situaciju širom Tajvanskog moreuza.

"Narod Tajvana to ne može da prihvati", rekla je Caj, preneo je Rojters.

Vlasti Paname su do sada imala dipomatske odnose sa Tajvanom i trgovinske veze sa Kinom.

Rojters podseća da Kina s nepoverenjem gleda na predsednicu Tajvana i njenu vladajuću partiju, koja se tradicionalno zalaže za nezavisnost Tajvana.

Ubrzo nakon što je Cai došla na vlast, Peking je prekinuo zvanične kanale za komunikaciju sa njenom vladom kako bi pokušao da izvrši pritisak na nju da prizna da je Tajvan deo Kine.

Kina je drugi najveći korisnik Panamskog kanala posle SAD. Vlasti u Pekingu su prošle nedelje saopštile da su počele izgradnju luke za kontejnere prirodnog gasa na severu Paname.

Panamski kanal je iskopan u periodu od 1883. do 1914. godine. Dug je 82 kilometara i prostire se kroz Panamsku prevlaku, povezujući Atlantski i Tihi okean.

Uz Suecki kanal, on predstavlja jednu od najvažnijih pomorskih arterija sveta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара