Katar: Za arapski svet Hamas je legitimni pokret otpora

Ministar spoljnih poslova Katara, šeik Muhamed bin Abdulrahman Al Tani, izjavio je da je za arapski svet Hamas "legitiman pokret otpora", iako ga SAD i većina sveta smatraju terorističkom organizacijom, prenose izraelski mediji pisanje "Raša tudej".

Hamas je tu izjavu pozdravio i portparol Favzi Barhum je kratko saopštio da je ona "izraz vrednosti i principa karakterističnih za prestižnu zemlju poput Katara".

"SAD vide Hamas kao terorističku organizaciju, ali za ostatak arapskih zemalja to je legitiman pokret otpora. Mi ne podržavamo Hamas, mi podržavamo palestinski narod", rekao je za RT Al Tani koji je u poseti Moskvi.

Objasnio je da je to i stav drugih zemalja Zaliva i zapitao zašto je Katar sankcionisan zbog veza s tom palestinskom islamskom organizacijom.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su ove nedelje sve veze s Katraom, optuživši ga da podržava terorizam, uključujući podršku Hamasu i "Muslimanskoj braći".

Ubrzo pošto je prekid veza izbio na videlo, Katar je potvrdio da je više visokih zvaničnika Hamasa koji su tamo živeli u egzilu, otišlo pod pritiskom te zemlje.

"Prisustvo Hamasa u Kataru ne znači da postoji podrška za Hamas u Kataru", rekao je Al Tani, dodavši da taj emirat sarađuje s Palestinskom upravom da bi podstakla pomirenje dve glavne palestinske rivalske frakcije - Fataha i Hamasa.

Tani je objasnio da je "prisustvo Hamasa političko predstavljanje pokreta Hamas", tvrdeći da je rukovodstvo te organizacije u Palestini, a ne u Kataru.

Kriza koja je nastala zbog Katara je veliki diplomatski test za SAD čiji su bliski saveznici zemlje na obe strane, komentarišu izraelski mediji.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak optužio Katar da je sponzor terorizma i to u izjavi datoj ubrzo pošto je njegov državni sekretar Reks Tilerson pozvao arapske susede Katara da "smesta preduzmu korake za smirivanje situacije".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво