Ankete sa birališta: Konzervativci Tereze Mej pobedili, ali nemaju većinu

Projekcije na osnovu anketa sa biračkih mesta pokazuju da će konzervativci zauzeti 314 mesta u parlamentu, dok će laburistima pripasti 266 mesta. To znači da stranka Tereze Mej neće moći samostalno da formira vladu. Britanci su danas birali poslanike uz jake mere bezbednosti zbog terorističkih napada u Mančesteru i Londonu.

01.45 - Prvi zvanični rezultati očekuju se u jutarnjim časovima.

01.00 -  Iz Partije zelenih poručuju da nikada neće ući u koaliciju sa konzervativcima, ali da su spremni na saradnju sa laburistima.

00.30 – U prve dve obrađene izborne jedinice, u Sanderlendu i Njukaslu, pobedu su odneli laburisti.

00.20 – Liberal-demokrate poručuju da neće ući u postizbornu koaliciju. "Dobijamo mnogo poziva, da budemo jasni. Nema koalicije. Nema dogovora", objavili su na Tviteru. U međuvremenu, funta beleži pad.

23.00 – Anketa sa biračkih mesta koju su sproveli Bi-Bi-Si, Aj-Ti-Vi i Skaj njuz pokazuje da će konzervativci Tereze Mej osvojiti 314 mesta u parlamentu, laburisti Džeremija Korbina 266 mesta, liberal-demokrate 14 mesta, a Stranka za nezavisnost 34 mesta.

23.00 – Zatvorena biračka mesta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izlazne ankete u Velikoj Britaniji pokazuju da su konzervativci pobedili na današnjim izborima, ali sa manjom većinom nego što su imali.

Bi-Bi-Si je preneo da su konzervatvci, prema anketama s birališta, dobili 314 od 650 poslanika.

Laburisti su prema tim procenama dobili 266 poslanika. Škotska nacionalna partija je dobila 34, a liberal-demokrate 14, dok će ostale mandate dobiti manje partije.

Izlazne ankete nisu pouzdane, a prvi zvanični rezultati se očekuju tokom noći.

U prethodnom sazivu, konzervativci su imali 330 poslanika, laburisti 229, Škotska partija 54, a liberal-demokrate devet.

Britanci su se danas opredeljivali između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika, prenosi AFP.

Pravo glasa imali su punoletni Britanci, zatim državljani Republike Irske i zemalja Komonvelta, kao i Britanci i Irci iz Severne Irske koji žive u inostranstvu, a koji su registrovani na biračkom spisku u Britaniji u poslednjih 15 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво