Okončana talačka kriza u Teheranu – u dva napada 13 mrtvih, ID preuzela odgovornost

Najmanje 13 osoba je ubijeno a desetine su ranjene u dva napada u Teheranu, navodi agencija "Irna" pozivajući se na neimenovanog iranskog zvaničnika. Prvo su četiri naoružane osobe upale u zgradu parlamenta i pucale, a zatim su nepoznati napadači otvorili vatru na mauzolej Ajatolaha Homeinija. Islamska država je preuzela odgovornost za napade, saopštila je novinska agencija "Amak", bliska ID.

22.30 - U napadima u Teheranu poginulo 13, povređeno 43, izjavio je zamenik iranskog ministra unutrašnjih poslova Muhamad Husein Zalfagari.

13.15 – Završena talačka kriza u parlamentu. Bezbednosne snage proveravaju da li ima bombi i čiste zgradu.

12.50 - Bezbednosne snage opkolile napadače, kaže zamenik iranskog ministra unutrašnjih poslova Muhamed Husein Zolfagari.

12.00 – Jedan napadač razneo se bombom kod zgrade parlamenta, navodi AP pozivajući se na informacije agencije Irna

11.50 – Ministarstvo za obaveštajne poslove saopštilo da su članovi treće grupe uhapšeni pre nego što su mogli da izvedu napad. 

11.25 – Napadači uzeli četiri osobe kao taoce i odveli ih na više spratove zgrade. Informaciju još nisu potvrdile bezbednosne službe.

11.10 – Islamska država preuzela odgovornost za napade, saopštila je džihadistima bliska agencija Amak, javlja AFP.

10.05 – I dalje traje pucnjava u parlamentu, navodi AP.

9.30 – Čuvari u mauzoleju ubili su jednog od napadača, javlja iranska državna televizija.

9.10 – Naoružani muškarac pucao i na mauzolej Ajatolaha Homeinija u južnom delu Teherana. Ranjeno nekoliko ljudi.

8.40 Tri osobe ranjene u pucnjavi u iranskom parlamentu, javlja Independent

Trinaest osoba je ubijeno, a 43 osobe su ranjene u dva napada u Teheranu, koja su se odigrala gotovo simultano. Prvo je grupa naoružanih ljudi upala u zgradu parlamenta i počela da puca unaokolo, a ubrzo zatim dogodio se oružani napad kod zgrade mauzoleja Ajatolaha Homeinija.

Naoružani muškarci prvo su otvorili vatru na pripadnike obezbeđenja parlamenta – u pucnjavi je, prema izveštajima, ubijen jedan čuvar, dok je drugi ranjen u nogu.

Ubrzo zatim, napad na parlament pretvorio se u talačku krizu kada su napadači uzeli četiri osobe kao taoce i odveli ih na više spratove zgrade. Nakon višesatne akcije, taoci su oslobođeni.

Iranski mediji navode da su pripadnici specijalnih snaga u zgradi parlamenta ubili četvoricu napadača. Iako je prvobitno javljeno da se jedan od napadača razneo bombom unutar zgrade, ta informacija nije zvanično potvrđena.

Televizija Irna navodi da bezbednosne snage sada proveravaju da li ima bombi i čiste zgradu parlamenta.

Agencija Irib navodi da su napadači u zgradi parlamenta bili naoružani "kalašnjikovima", dok je jedan od njih nosio pištolj "kolt". 

Agencija Fars javila je ranije danas da je u napadu na parlament ranjeno i dvoje civila.

Gotovo u isto vreme kada se dogodio napad na parlament, četiri osobe izvršile su napad u mauzoleju Ajatolaha Homeinija, pokretača Islamske revolucije 1979. godine.

Kako je prenela iranska državna televizija, jednog od napadača ubili su čuvari, a jedan od njih se razneo bombom.

O bombašu-samoubici pojavljuju se oprečne informacije. Dok agencija Irna navodi da je bombaš-samoubica muškarac, agencija Fars navodi da se raznela žena. 

Za sada nisu poznati ni identitet ni motivi napadača, niti da li su uspeli da uđu u mauzolej.

Iz izveštaja, međutim, nije jasno da li među poginule računaju i ubijene napadače.

Iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove saopštilo je, u međuvremenu, danas da su napade na parlament i mauzolej Ajatolaha Homeinija izvele terorističke grupe, saopštila je državna televizija.

"Jutros su dve terorističke grupe napale parlament i svetilište imama Homeinija... Članovi treće grupe uhapšeni su pre nego što su mogli da izvedu napad", navelo je Ministarstvo, prenosi Rojters.

Ulice Teherana su blokirale stotine policajaca, metro je zatvoren, a novinarima zabranjen prilaz Homeinijevom hramu.

Ministar unutrašnjih poslova Abdulrahman Fazli sazvao je specijalni sastanak Bezbednosnog saveta Irana.

Ta država u kojoj dominiraju šiiti, već godinama pomaže Iraku i režimu u Siriji u borbi protiv sunitskih ekstremističkih grupa.

Islamisti su u martu objavili video na persijskom jeziku, upozorivši aktuelnu vlast u Teheranu da će osvojiti Iran i opet ga pretvoriti u sunitsku muslimansku naciju kao što je bio nekada.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво