Velika Britanija pred izbore – topi se prednost Mejove nad Korbinom

Britanci će sutra na birališta, pod posebnim merama opreza, samo pet dana posle terorističkog napada u Londonu u kojem je stradalo sedmoro ljudi. Treći put u tri meseca Velika Britanija bila je na meti radikalnih islamista. Jaz između konzervativaca premijerke Tereze Mej i labursta Džeremija Korbina poslednjih nedelja znatno se smanjio.

Manje od 24 sata do otvaranja 50 hiljada birališta u Velikoj Britaniji. Tokom 50 dana kampanje glavne teme bile su ekonomija, zdravstvo, imigracija, Bregzit. Posle dva teroristička napada u dve nedelje pred izbore, bezbednost je u prvom planu.

"Laburisti podsećaju da je Tereza Mej u vladi Dejvida Kamerona odgovorna za to što je broj policajaca znatno manji. Sa druge strane, konzervativci podsećaju da Korbin nema šanse da se bori protiv terorizma", objašnjava urednica spoljnopolitičke redakcije RTS-a Ivana Miloradović.

Tereza Mej predlaže bržu deportaciji sumnjivih, duže zatvorske kazne za teroriste. To čini u defanzivi, uzvraćaju labursti. Mada ankete pokazuju da bi više birača bezbednost ipak poverilo premijerki.

"Ona važi za zagovornika čvrste politike prema islamskom radikalizmu, tako da ne verujem da će Korbinov napad mnogo promeniti način na koji birači percipiraju Terezu Mej", ukazuje bivši ambasador u Londonu Dejan Popović.

U vreme raspisivanja izbora, konzervativci Tereze Mej bili su u vođstvu od 20 odsto. Terezi Mej predviđala se većina ubedljiva poput rezultata Margaret Tačer 1979. Pred izbore, pitanje je da li će dostići prethodnika Dejvida Kamerona. Prednost se ubrzano topi. Prema različitim istraživanjima varira od 12 do samo jedan odsto ispred laburista.

"Teško je davati konačne ocene o tome da li će ta dinamika dovesti na vlast Korbina ili će biti samo dovoljna da osvoji najbolji rezultat u posednjih desetak godina u Velikoj Britaniji", napominje Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Onaj čiji rezultat garantuje većinu, Britaniju će voditi u narednih pet godina. A pregovori od Bregzitu počinju 11 dana posle izbora.

"Korbin zagovara liberalniji pristup da Britanija unilaterano prizna građanima koji su se zatekli na teritoriji Velike Britanije sva ona prava koja su imali dok je Britanija bila član, a Tereza Mej obrnuto – hoće taj argument da koristi kao pregovaračku kartu", ističe Popović.

Slobodan Zečević smatra da će Tereza Mej verovatno ostati premijer ali dodaje da neće postići cilj da ima ubedljivu razliku u parlamentu i da pregovore o Bregzitu vodi bez problema. Možda će joj, napominje, trebati još neki poslanik da bi imala većinu.

Mada, istraživanja javnog mnjenja u Velikoj Britaniji uzimaju se sa rezervom, posle promašaja kod referenduma o Bregzitu, ali i rezultata izbora 2015.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи