Ministri G8 o Avganistanu, Iranu, S. Koreji i ceni hrane

Ministri spoljnih poslova G8 saglasili su se da se ulože dodatni napori u obezbeđivanju granica u Avganistanu i stabilizuju cene hrane i nafte u svetu, u cilju sprečavanja globalne krize.

Na bilateralnim sastancima ministara grupe najrazvijenijih zemalja u Kjotu bilo je najviše reči o Avganistanu, klimatskim promenama, cenama hrane i nafte i pitanju severnokorejskog nukleranog programa, rekli su novinarima članovi japanske delegacije.

U zajedničkom saopštenju ministara G8 i japanskog ministra spoljnih poslova Masahika Komure navodi se potreba da se rekonstruiše Avganistan i da se podrži dodatno obezbeđivanje granica između Avganistana i Pakistana, u okviru globalne borbe protiv terorizma.

Šefovi diplomatija G8 apelovali su na avganistanske susede da "imaju konstruktivnu ulogu" u obezbeđivanju stabilnosti u toj ratom razorenoj zemlji.

Nekoliko ministara je istaklo da postoji potreba da se koordiniraju napori zemalja kako bi se sprečilo dodatno poskupljenje hrane i nafte, ali nisu dali konkretne predloge kako to da se učini, rekli su japanski zvaničnici.

Na skupu su pozdravljene odluke Severne Koreje da preda izveštaj o svom nukleranom programu Kini i uništi rashladni toranj u reaktoru u severnokorejskoj nuklearnoj centrali Jongbjonu.

Ministri su, takođe, razgovarali i o nuklearnim ambicijama Irana, kao i o situaciji u krizi u Zimbabveu.

Na dvodnevnom skupu u Kjotou ministri će pripremiti godišnji samit G8 koji će se idućeg meseca održati na severu Japana.

Članice G8 su SAD, Rusija, Nemačka, Francuska, Japan, Velika Britanija, Italija i Kanada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво