Kako je Klinton reagovao na Putinov predlog da Rusija uđe u NATO

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, tokom intervjua sa filmskim rediteljem Oliverom Stounom, rekao da je nekadašnjem predsedniku SAD Bilu Klintonu predložio da bi Rusija mogla da uđe u NATO.

"Sećam se jednog od poslednjih sastanaka sa Bilom Klintonom, kada je došao u Moskvu. Tokom sastanka rekao sam da bi trebalo da razmotrimo opciju da Rusija uđe u NATO, na šta je on odgovorio 'što da ne'", rekao je Vladimir Putin, prenosi Tas.

Ruski predsednik je dodao da se, ipak, "američka delegacija veoma unervozila".

"Jeste li podneli prijavu (za članstvo)", upitao je reditelj Oliver Stoun, na šta se Putin samo nasmejao.

Međutim, istakao je da je NATO politički instrument SAD, koji "nema saveznike, već samo vazale".

"Jednom kada zemlja postane članica NATO-a, teško je odoleti pritisku SAD, velikoj zemlji i lideru NATO-a. Odjednom, oružani sistemi se mogu postavljati u zemlji članici – sistem protiv balističkih raketa, nove vojne baze, a po potrebi i novi ofanzivni sistemi", naveo je Putin u intervjuu koji će tek biti emitovan.

U ekskluzivnom klipu, koji je Politiko dobio na uvid, Putin je pričao o tome kako je NATO "samo instrument spoljne politike SAD". Naveo je da je zabrinut zbog načina na koji se donose odluke u NATO-u i da Rusija mora da odgovore na pretnje.

"Zašto tako drastično ragujemo na ekspanziju NATO-a? Zapravo, razumemo vrednosti ili nedostatak istih i pretnju koju ta organizacija predstavlja, ali smo zabrinuti zbog sledećeg. Zabrinuti smo zbog načina na koji se donose odluke (u alijansi). U ovom slučaju moramo da preuzmemo kontramere. Moramo da uperimo naše rakete prema postrojenjima koja, prema našem mišljenju, predstavljaju pretnju. Situacija postaje napetija", rekao je Putin, prenosi Politiko.

"Putinovi intervjui" je specijal koji će biti emitovan na američkoj televizijskoj mreži Šoutajm četiri večeri zaredom, počevši od 12. juna, napominje američki sajt Politiko.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара