Renci: Izbori u Nemačkoj uvek raskrsnica u evropskoj politici

Bivši italijanski premijer Mateo Renci rekao je danas da postoji mogućnost da izbori u Italiji budu održani u isto vreme kad i izbori u Nemačkoj, ocenivši da to ima smisla "iz evropske perspektive".

Mateo Renci je rekao da su nemački izbori uvek raskrsnica u evropskoj politici, nabolje ili nagore.

"Glasanje u isto vreme kad i u Berlinu imalo bi smisla... iz evropske perspektive i omogućilo bi novom parlamentu da počne da radi na ekonomskoj politici za narednih pet godina, a da ne izgubi ni jedan jedini dan", rekao je Renci, prenosi Rojters.

Nemačka će glasati na parlamentarnim izborima 24. septembra, dok bi u Italiji izbori trebalo da budu održani do maja 2018, ali su sve češće spekulacije da bi Italijani mogli da na birališta izađu već ove jeseni.

Predsednik Serđo Matarela, koji jedini ima ovlašćenje da raspusti parlament, rekao je da bi izbori trebali da budu održani tek nakon što parlament usvoji novi izborni zakon kako bi se uskladili glasački sistemi za Poslaničko veće i Senat.

Renci, lider vladajuće Demokratske stranke (PD) levog centra, rekao je u intervjuu listu Mesađero da njegova partija "neće tražiti prevremene izbore, ali ih se ni ne plaši".

Nakon što je ponovo izabran za lidera PD krajem aprila, Renci je naklonjen vanrednim izborima, a italijanskom listu je rekao da bi bilo moguće postići sporazum o glasačkom sistemu po modelu nemačkog proporcionalnog sistema, kako to nagoveštava bivši premijer desnog centra Silvio Berluskoni.

"Teoretski da, ali moramo biti oprezni. Nemački sistem bi bio korak dalje u savladavanju trenutnog zastoja, ali nije rešenje za sve probleme. Veoma je opasno imati koaliciju na vlasti", zaključio je Renci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво