Tramp: Odgovornog za curenje informacija izvesti pred lice pravde

Predsednik SAD Donald Tramp založio se da odgovornog za curenje informacija iz vladinih agencija treba izvesti pred lice pravde. Istakao je da će tražiti zvaničnu istragu kako bi se zaustavilo curenje informacija koje, kako je rekao, predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju.

Navodno curenje informacija iz vladinih agencija je veoma problematično, naveo je Tramp u saopštenju izdatom nakon što je stigao u sedište NATO-a u Briselu.

Dodao je da traži od ministarstva pravde i drugih relevantnih agencija da pokrenu kompletnu istragu o ovom pitanju, prenosi Rojters.

Tramp je rekao da je odnos između SAD i Velike Britanije najznačajniji od svih.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji odbrambeni i bezbednosni partner Velike Britanije i da je odnos između dve zemlje na polju razmenjivanja obaveštajnih informacija zasnovan na poverenju.

"Što se tiče razmene obaveštajnih informacija sa Sjedinjenim Ameičkim Državama, mi imamo specijalan odnos", rekla je Mejova novinarima dok je dolazila na samit lidera 28 država članica NATO-a, preneo je Rojters.

"Naravno da je to partnerstvo izgrađeno na poverenju i deo tog poverenja se zasniva na saznanju da se obaveštajni podaci mogu razmenjivati poverljivo i reći ću predsedniku Trampu danas da obaveštajni podaci koji se razmenjuju između policijskih agencija moraju biti sigurni", navela je Mejova.

Otpravnik poslova ambasade SAD u Velikoj Britaniji Luis Lukens osudio je ranije curenje informacija o istrazi o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru, rekavši da će američka vlada preduzeti mere da utvrdi ko je odgovoran za to.

"Sjedinjene Američke Države pokreću istragu o curenju i preduzeće odgovarajuće mere da utvrde izvor curenja ", rekao je Lukens za radio Bi-Bi-Si, preneo je Rojters.

Britanska policija je, u međuvremenu, privremeno obustavila razmenu informacija sa SAD o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore odeljenja za borbu protiv terorizma.

Ta obustava će trajati sve dok Britanija ne bude uverena da se više neće ponoviti curenje informacija, naveo je izvor.

Britanska policija obustavila je razmenu informacija sa SAD pošto su neki obaveštajni podaci o napadu u Mančesteru "procureli" u američkim medijima.

Bi-Bi-Si navodi da se mančesterska policija nada da će uskoro biti ponovo uspostavljena normalna razmena obaveštajnih podataka, ali da je "trenutno besna".

AFP je istovremeno javio da je britanska policija saopštila da curenje informacija o terorističkom napadu u Mančesteru ugrožava istragu.

Američki mediji su objavili fotografije koje navodno prikazuju eksplozivnu napravu korišćenu u napadu u Mančesteru.

Njujork tajms je juče objavio fotografije koje navodno prikazuju mogući detonator, bateriju, navrnje i šrafove korišćene za šrapnele, kao i delove ranca korišćenog u napadu, objavio je Si-En-En.

Tajms, ne navodeći izvor, piše da su britanske vlasti omogućile pristup fotografijama predmeta pronađenih na mestu eksplozije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи