Abedijev drug: Bio je "zabavan tip" do odlaska u Libiju

Salman Abedi koji je u Mančesteru počinio teroristički napad usmrtivši 22 osobe, pre nego što je njegova radikalizacija počela, bio je poznat kao "zabavan tip" koji je pio i drogirao se, a možda i imao veze sa lokalnim kriminalnim grupama, piše "Indipendent".

Prema izveštaju Međunarodnog Centra za proučavanje radikalizacije (ICSR), više od polovine poznatih evropskih džihadista imalo je kriminalnu istoriju, na taj način postajući lak plen za one koji regrutuju osobe za ID koji su nudili "iskupljenje" u ime džihada.

Kako se navodi, većina regruta ID nisu uvek bili uzorni muslimani, bili su nezaposleni, studenti i imali su imigrantsku pozadinu - sve ono što je imao i Abedi.

Abedi (22), rođen u Ujedinjenom Kraljevstvu kao sin libijskih roditelja, koji su izbegli pod režimom Moamera Gadafija, pokazao je znake ekstremizma kačeći na krov svog doma u Mančesteru islamističku zastavu, međutim to nije predstavljalo dovoljno opasan znak da bi bezbednosne službe odreagovale.

Abedijev školski prijatelj za mančesterske "Večernje vesti" rekao je da je bio "otvoren i zabavan tip, ali od kako je otišao u Libiju 2011, vratio se kao drugačiji tip".

"Postao je drugi čovek, ranije je pio alkohol i pušio travu, a onda se odjednom pretvorio u vernika, počeo je da pušta bradu...Nisam ga video od 2012. godine", istakao je neimenovani izvor, čije svedocenje navodi da je Abedi u više navrata boravio u Libiji.

"Kriminalci su već naviknuti na nasilje, tako da je skok sa pozicije ekstremiste na poziciju nasilnog ekstremiste mnogo manji", rekao je profesor Piter Njuman, direktor ICSR na King koledžu u Londonu.

Njuman je naveo da bi Velika Britanija i druge države trebalo da "preispitaju strategiju" kako bi uočili znake upozorenja ove nove i opasne vrste džihada.

Kako se navodi, nedavno je otkriveno da je Salman Abedi boravio u Libiji, a veruje se i da je putovao u teroristička područja u Siriji.

Veruje se da je obučavan u kampu Islamske države u Libiji, u kom su se nalazili i drugi ekstremni islamisti koji su planirali napade na Evropu.

Abedi je za napad iskoristio improvizovanu sanduk-bombu sa ekserima, sličnu onoj koja je korišćena u napadu u Briselu.

Bio je od ranije poznat službama bezbednosti zbog sumnje da je povezan sa džihadistom Rafaelom Hostijem, koji je ubijen u Siriji.

Analitičari navode da propaganda ID prikazuje život pun akcije, avanture, bratstva, a da je svrha članstva posebno privlačna za one koji se kod kuće suočavaju sa mračnom perspektivom, prenosi Indipendent.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво